Mrkev vyhlazuje pleť

Vypadá jako běžná zeleninová součást našeho života, ale i mrkev dokáže překvapit.  Zde je o ní několik máloznámých faktů:

  1. Mrkev není Evropanka
    ​Pochází původně z jižní Asie z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Do Evropy se dostává až ve 12. století.
     
  2. Mrkev nebyla vždy oranžová
    Přirozenou barvou mrkve je černá či fialová. Oranžovou barvu mají na svědomí Nizozemci, kteří ji do dnešní podoby vyšlechtily v 17. století.
     
  3. Mrkev pomáhá vyhladit naši pleť
    Ne přímo ona, ale selen, stopový prvek, který je vynikající antioxidant, který pomáhá chránit náš organismus před nepříznivými vlivy našeho okolí.  Zároveň však pomáhá odstraňovat poruchy vyvolané stářím, zmírňuje vrásky a vyhlazuje pleť.
     
  4. Vařená zdravější než syrová
    Naše tělo nedokáže zpracovat všechno přírodní bohatství ze syrové mrkve. Má totiž tuhé buněčné stěny, které se však vařením naruší.
     
  5. Pomocník proti rakovině
    Mrkev obsahuje látku falkarinol. Výzkumy bylo zjištěno, že tato látka může snižovat rozvoj rakoviny. 

Zmraženou mrkvičku z českých polí naleznete téměř ve všech zeleninových směsích Dione. Samozřejmostí je u nás pečlivý výběr těch nejsladších odrůd. Vyzkoušejte i některý z našich receptů, které připavujeme s profesionálním kuchařem panem Václavem Šmerdou.