Zapečené smetanové brambory s kapustou

Hlavní chod

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 2 cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 200 g uzeného masa (příp. slaniny)
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 350 g růžičkové kapusty Dione
  • máslo na vymazání
  • sůl
  • pepř

Související produkt

Počet porcí
4
Hotové za
60min.

Postup

  1. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky pokrájené uzené a čtvrtky kapustiček. Krátce vše orestujeme.
  2. Brambory si důkladně omyjeme (příp. oloupeme), nakrájíme na tenké plátky a osolíme a opepříme podle chuti. V misce si dále smícháme vejce se smetanou.
  3. Zapékací mísu si vymažeme máslem a na dno dáme plátky brambor. Jako další vrstvu dáme uzené maso s kapustou. Vrstvy střídáme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny.
  4. Zapékací mísu dáme na cca 10 minut do trouby, kterou máme nastavenou na 180 stupňů.
  5. Po 10 minutách přilijeme do mísy vejce se smetanou a pečeme cca 20 - 30 minut.