Slaný špenátový koláč

Hlavní chod

Ingredience

Těsto (na formu o průměru 23 cm):

  • 300 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 30 ml vlažné vody
  • sůl

náplň:

  • 3 vejce
  • 1 krabička řezaného listového špenátu (400 g)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g kozího sýru
  • sůl
  • pepř

Související produkt

Počet porcí
4
Čas přípravy
50min.

Postup

  1. V míse smíchejte suroviny na těsto, pomocí rukou vypracujte bochánek a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici.
  2. Po hodině těsto vytáhněte, vyválejte z něho placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou.
  3. Špenát nechte rozmrazit, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a rozprostřete ho na dno těsta.
  4. Vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte sůl, pepř a hotovou směsí zalijte špenát. Na závěr přidejte rozdrobený kozí sýr.
  5. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35-40 minut.