Masopustní borůvkové koláče
DezertIngredience
- 500 g hladké mouky
- 200 g mražených borůvek Dione
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 110 g másla
- 2 žloutky + žloutek na potření
- 80 g třtinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
drobenka:
- 2 lžíce másla
- 3-4 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup
- Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek a ohřáté mléko
- Žloutky smícháme s rozehřátým máslem, přidáme ho k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout
- Vykynuté těsto rozdělíme na kuličky
- Plech vyložíme pečícím papírem a z kuliček vytlačíme silnější koláčky se zvýšeným okrajem, které potřeme rozšlehaným žloutkem
- Koláče poklademe rozmraženými borůvkami, posypeme drobenkou a necháme je na plechu kynout ještě asi půl hodiny
- Vykynuté koláče pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 20 minut dozlatova