Limetková panna cotta s malinovou omáčkou
DezertIngredience
Panna cotta:
- 500 ml smetany ke šlehání (jakoukoliv, která má víc jak 30%)
- 60 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce šťávy z limetky
- kůra z limetky
- 1 a 1/2 lžičky agaru (lze dát želatinu, ale nemám vyzkoušeno kolik)
Malinová omáčka:
- 1 balení mražených Malin Dione (cca třetinu si nechte na ozdobu)
- 2 lžíce cukru
- 1 malý panák portského vína
- trošku šťávy z citronu
- 2 lžičky mátového extraktu (nemusí být)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup
Panna cotta
Do kastrůlku nalijte smetanu a přidejte cukr. Vanilkový lusk podélně rozpůlte a nožem vyškrábněte semínka, přidejte je ke smetaně i s tím zbylým luskem. Přidejte i štávu a kůru z limetky a agar. Dejte kastrůlek na sporák a zapněte na mírný stupeň. Míchejte, ať se agar dobře propojí a rozpustí. Přiveďte smetanu k varu a minutku – dvě povařte, poté stáhněte z plotýnky a nalijte do připravených formiček/skleniček. Pokud budete panna cottu vyklápět posléze na talířky, formičky vymažte kapkou rostlinného oleje, ale fakt jen kapkou, ať pak nemáte olejový dezert.
Panna cottu nechte vyhladit do druhého dne, nebo minimálně čtyři – šest hodin.
Malinová omáčka
Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr, portské, šťávu z citronu a pokud chcete (máte), tak i mátový extrakt. Opět na mírném plameni přiveďte k varu. Pár minut povařte do požadované konzistence. Pokud chcete omáčku maličko zahustit, přidejte škrob, promíchejte a nechte vzkypět a stáhněte omáčku z plotýnky.
Zdroj: rebarboraskitchen.com