Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou

Dezert

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 160 g másla
  • 40 g sádla
  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 480 ml mléka
  • 10 ml rumu
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • několik kapek vanilkového extraktu

 

  • 1200 g borůvek lesních Dione
  • máslo na vymazání
  • 2 žloutky na potírání
  • 100 g plátkových mandlí

 

Na drobenku:

  • 400 g hrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g mandlové mouky
Počet porcí
4
Hotové za
260min.
Čas přípravy
60min.

Postup

  1. V misce rozmícháme kostku droždí s jednou lžičkou cukru, přidáme 150 ml vlažného mléka a 3 lžíce z již připraveného množství mouky. Necháme vzejít kvásek.
  2. Máslo se sádlem si rozpustíme a necháme vychladnout.
  3. Do mísy si dáme zbytek vlažného mléka, sůl, vejce, rum, citrónovou kůru a vanilkový extrakt a mícháme v robotu pomocí háku. Postupně přisypáváme polohrubou mouku. V tuto chvíli přidáme kvásek a nakonec střídáme hladkou mouku a máslo. Vznikne nám nelepivé těsto, které přendáme na pomoučený vál a rozdělíme si ho podle počtu koláčů do mísy a přikryjeme čistou utěrkou. Z této dávky uděláme dva velké plechy nebo čtyři větší koláče.
  4. Těsto necháme cca 3 hodiny kynout.
  5. Borůvky vyndáme z mrazáku a necháme při pokojové teplotě na cedníku povolit.
  6. Vzniklé těsto si rozválíme a dáme na plech nebo do koláčové formy, kterou předem vymažeme máslem a kraje těsta vytlačíme mírně nahoru tak, aby nám borůvky při pečení nevytékaly. Těsto necháme cca 15 minut znovu nakynout.
  7. Mezitím si připravíme drobenku. V míse zpracujeme rukama hrubou mouku s cukrem, máslem a mandlovou moukou.
  8. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky. Poté na koláč rozprostřeme rovnoměrně borůvky a posypeme drobenkou.
  9. Nakonec na koláč nasypeme plátky mandlí.
  10. Pečeme na 160 stupňů 20 minut.