Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou
DezertIngredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 160 g másla
- 40 g sádla
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 480 ml mléka
- 10 ml rumu
- citrónová kůra z 1 citrónu
- několik kapek vanilkového extraktu
- 1200 g borůvek lesních Dione
- máslo na vymazání
- 2 žloutky na potírání
- 100 g plátkových mandlí
Na drobenku:
- 400 g hrubé mouky
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 100 g mandlové mouky
Postup
- V misce rozmícháme kostku droždí s jednou lžičkou cukru, přidáme 150 ml vlažného mléka a 3 lžíce z již připraveného množství mouky. Necháme vzejít kvásek.
- Máslo se sádlem si rozpustíme a necháme vychladnout.
- Do mísy si dáme zbytek vlažného mléka, sůl, vejce, rum, citrónovou kůru a vanilkový extrakt a mícháme v robotu pomocí háku. Postupně přisypáváme polohrubou mouku. V tuto chvíli přidáme kvásek a nakonec střídáme hladkou mouku a máslo. Vznikne nám nelepivé těsto, které přendáme na pomoučený vál a rozdělíme si ho podle počtu koláčů do mísy a přikryjeme čistou utěrkou. Z této dávky uděláme dva velké plechy nebo čtyři větší koláče.
- Těsto necháme cca 3 hodiny kynout.
- Borůvky vyndáme z mrazáku a necháme při pokojové teplotě na cedníku povolit.
- Vzniklé těsto si rozválíme a dáme na plech nebo do koláčové formy, kterou předem vymažeme máslem a kraje těsta vytlačíme mírně nahoru tak, aby nám borůvky při pečení nevytékaly. Těsto necháme cca 15 minut znovu nakynout.
- Mezitím si připravíme drobenku. V míse zpracujeme rukama hrubou mouku s cukrem, máslem a mandlovou moukou.
- Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky. Poté na koláč rozprostřeme rovnoměrně borůvky a posypeme drobenkou.
- Nakonec na koláč nasypeme plátky mandlí.
- Pečeme na 160 stupňů 20 minut.