Hovězí svíčková na smetaně

Hlavní chod

Ingredience

  • 500 g hovězího zadního
  • 1 balení směsi Pod svíčkovou Dione
  • 1 větší cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • ½ citronu
  • sůl
  • cukr

Související produkt

Počet porcí
4
Čas přípravy
140min.

Postup

  1. Hovězí maso osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na oleji ho zprudka opečeme ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne, vyjmeme ho a přendáme do pekáče, ve kterém budeme péct svíčkovou
  2. Do hrnce, ve kterém jsme opékali maso přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, nadrobno nakrájenou cibuli, celé balení zeleninové směsi a vše orestujeme dozlatova
  3.  Osmahnutou zeleninu vsypeme do pekáče k masu, přidáme koření, osolíme a podlijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, ale neplavala.
  4. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté nejdřív na 190 stupňů asi na půl hodiny. Pak stáhneme na 130 stupňů a necháme péct asi 3 hodiny. Maso v průběhu pečení poléváme šťávou
  5. Jakmile je maso upečené, vyndáme ho z pekáče a ze směsi vybereme kuličky koření a bobkový list
  6. Zeleninovou směs propasírujeme přes sítko a přelijeme ji do hrnce. Přidáme smetanu, ochutíme citronovou šťávou, případně cukrem a solí a omáčku ještě lehce provaříme
  7. Hotovou omáčkou přelijeme plátky masa, přidáme karlovarský nebo houskový knedlík, plátek citronu, brusinky a podáváme