Galetka s jahodami a bazalkovým cukrem
DezertIngredience
Těsto:
- 170 g hladké mouky
- 25 g moučkového cukru
- 105 g másla (dobře vychlazeného)
- špetka soli
- 55 ml ledové vody
Náplň:
- 350 g Jahody Dione
- 70 g třtinového cukru
- pár kapek vanilkového extraktu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Na posypání:
- 4 lžičky třtinového cukru
Na potření:
- 1 vejce
Bazalkový cukr:
- 100 g cukru krystal
- hrst bazalkových lístků
Související produkt
Postup
- V míse si promícháme mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
- Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme.
- Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly. Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 30 cm, naplníme polovinou náplně zhruba 5 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
- Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
- Galetky pečeme na 180 stupňů 30 - 35 minut.
- Než se nám galetky upečou, připravíme si bazalkový cukr. Je to velmi jednoduché. Do blenderu si vhodíme bazalkové lístky a cukr krystal a vše necháme důkladně promixovat. Nesmíme tam mít hrudky.
- Upečené galetky servírujeme posypané bazalkovým cukrem.