Galetka s jahodami a bazalkovým cukrem

Dezert

Ingredience

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • 105 g másla (dobře vychlazeného)
  • špetka soli
  • 55 ml ledové vody

Náplň:

  • 350 g Jahody Dione
  • 70 g třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Na posypání:

  • 4 lžičky třtinového cukru

Na potření:

  • 1 vejce

Bazalkový cukr:

  • 100 g cukru krystal
  • hrst bazalkových lístků

Související produkt

Počet porcí
4
Hotové za
60min.

Postup

  1. V míse si promícháme mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
  2. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme.
  3. Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly. Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 30 cm, naplníme polovinou náplně zhruba 5 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
  4. Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
  5. Galetky pečeme na 180 stupňů 30 - 35 minut.
  6. Než se nám galetky upečou, připravíme si bazalkový cukr. Je to velmi jednoduché. Do blenderu si vhodíme bazalkové lístky a cukr krystal a vše necháme důkladně promixovat. Nesmíme tam mít hrudky.
  7. Upečené galetky servírujeme posypané bazalkovým cukrem.