Eton Mess

Dezert

Ingredience

Na pusinky:

  • 2 bílky
  • 115 g cukru krupice
  • špetka soli
  • ocet

Na maliny:

  • 400 g malin Dione
  • 2 lžíce kokosového cukru (příp. třtinového)
  • 2 lžíce Grand Marnier

Na šlehačku:

  • 400 ml smetany ke šlehání
Počet porcí
4
Hotové za
80min.
Čas přípravy
20min.

Postup

  1. Mísu, ve které budeme bílky šlehat, si nesmíme zapomenout vytřít octem. Je  dobré si vždycky dát několik kapek na papírovou utěrku a mísu důkladně odmastit.
  2. Bílky spolu se špetkou soli dáme do mísy a začneme na střední stupeň šlehat. Když začnou bílky světlat, po lžících přidáváme cukr. Vždy ho necháme zašlehat a teprve poté přidáváme další lžíci. Bílky šleháme, dokud nejsou krásně tuhé a lesklé.
  3. Sníh naplníme do cukrářského sáčku. Můžeme použít i nástavec, který udělá požadovaný tvar pusinky.
  4. Pečení záleží na velikosti. Na 90 stupňů necháme pusinky sušit 60 – 80 minut.
  5. Mezitím si připravíme malinovou směs. Maliny s cukrem dáme na pánev a necháme svařit. Ke konci přidáme Grand Marnier. Poté je odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  6. Šlehačem si vyšleháme smetanu ke šlehání do tuha.
  7. Do skleničky vrstvíme nalámané pusinky, šlehačku a svařené maliny. Nakonec dezert ozdobíme celými pusinkami.