Dýňová roláda s vanilkovým krémem
DezertIngredience
na roládu:
125 g špaldové hladké mouky
100 g třtinového cukru
3 vajíčka
150 g Dýně Hokaido
2 lžičky kardamomu
2 lžičky skořice (případně perníčkové koření)
1 lžíci vanilkového extraktu
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
špetku soli
na krém:
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
půlku vanilkového lusku
1 lžíci vanilkového extraktu
vanilkový cukr na případné doslazení krému
Postup
Nejprve si připravíme těsto na roládu. Vajíčka vyšlehejte s cukrem, přidejte dýňové pyré a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s kořením, sodou, práškem do pečiva a špetkou soli a přidejte k vyšlehaným vajíčkům. Vše důkladně promíchejte a nalijte na pečící papír, ale jen slabou vrstvu, cca 5 mm. Mně toto množství vyšlo na jeden klasicky velký plech a jeden poloviční. Dejte péct do předehřáté trouby. Pečte cca 15 – 20 min na 190°C.
Když bude roláda upečená, tak ji i s papírem ihned (!) po vyndání z trouby srolujte. Kdybyste ji rolovali pak, tak by se polámala. Srolovanou ji nechte až do vychladnutí.
Než roláda vychladne, tak si připravte krém. Smetanu ušlehejte a pak do ní přidejte mascarpone, vyškrábnutá zrníčka z vanilkového lusku a vanilkový extrakt. Pokud máte rádi sladší, přidejte i cukr. Krém opět vyšlehejte.
Vychladlou roládu rozrolujte a namažte krémem. Opět zarolujte a dejte cca. na dvě hodinky ztuhnout, ať se vám lépe krájí.
Z blogu Rebarbora's Kitchen