Bezlepkové lívance s lesními plody a tofu krémem
DezertIngredience
těsto na lívance:
100 g rýžové mouky
100 g jáhelné mouky
2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
4 lžíce javorového sirupu
lžíce třtinového cukru
kůra z 1 citrónu
špetka soli
2 lžičky chia semínek
170 ml vanilkového sójového mléka
tofu krém:
1 balíček bílého tofu
150 ml vanilkového sójového mléka
40 g strouhaného kokosu
2 lžíce mletého třtinového cukru
na smažení:
150 g Lesní směs Dione nebo Maliny Dione
kokosový olej
Postup
Nejprve si namočíme chia semínka, která nám budou v lívancích sloužit jako pojivo. Semínka nasypeme do hrníčku a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Sledujeme, jak bobtnají (trvá to asi 15 minut) a případně ještě přiléváme vodu a mícháme.
V míse si mezitím smícháme všechny suché přísady. Obě mouky, prášek do pečiva, špetku soli, citrónovou kůru, cukr i javorový sirup. Promícháme.
Pak k suché směsi přidáme nabobtnalá chia semínka a vanilkové mléko. Vymícháme hladké těsto a dáme stranou.
Připravíme si krém. Tofu si nadrobíme nebo nakrájíme a spolu s kokosem a vanilkovým mlékem rozmixujeme. Osladíme mletým třtinovým cukrem.
Nahřejeme si lívanečník a bezlepkové lívance smažíme na kokosovém oleji. Na pánev vždy nalejeme trošku těsta a rozlejeme ho do všem stran. Ihned posypeme ovocem a zalijeme ještě trochou těsta. (Postup se může zdát složite popsaný, ale je to jednoduché. Jde prostě o to, aby bylo ovoce v těstu. Jinak by se připékalo k pánvičce a dělalo neplechu .)
Hotové bezlepkové lívance zdobíme tofu krémem, lesním ovocem, kokosovými lupínky nebo banánem. A poléváme javorovým sirupem.
Z blogu Tadyhlady.cz