GREEN EGGS / ZELENÁ VAJEČNÁ PÁNEV
Nevím, jak vy, ale já mám ráda takové to rychlé vaření, při kterém můžu dát všechno na jednu pánev. Proto jsem se rozhodla dát vám dneska tip na jídlo, které je vhodné na snídani, oběd, ale i večeři ;)
Vejce nazeleno, Zelená vaječná pánev a nebo možná taky Green Shakshuka, chcete-li.. :)
V hlavní roli jak jinak než jarní barvy. Pozor, nejkontroverznější přísadou je zde růžičková kapusta/kapustičky. Ta patří mezi ty druhy zeleniny, které u většiny z nás budí negativní reakce, které máme většinou spojené s dětstvím, kdy rozvařené kapustičky "obohacovaly" polévky školních jídelen. Já si je teda nejvíc pamatuju ze školky :( a musím říct, že jsem jim dala znovu šanci až před půl rokem. A jsem ráda, že jsem s antipatií zabojovala, protože se jedná o docela hodnotnou zeleninu, která je navíc při správné přípravě velmi chutná! Měla by být lehce křupavá a rozhodně ne rozvařená do bláta ;) Tak ji dejte taky šanci!
Sehnat růžičkovou kapustu můžeme v dnešní době téměř po celý rok, ale její pravá sezóna je od září do října, což jste nejspíš i v těch vašich obchodech mohli zaznamenat, protože byla vážně všudypřítomná. No a zde přichází má druhá část příběhu. Jaro končí, takže co teď, když už není její pravá úroda?
Nedávno jsem se spojila s českou značkou Dione, která prodává mraženou zeleninu a ovoce - mimo jiné i růžičkovou kapustu. Sama jejich produkty už dlouho kupuju a moc se mi líbí jejich proces zpracování, který popisují např. zde. Oslovila jsem je, zda dělají exkurze v jejich zpracovatelském závodu, protože mě zajímalo, zda je proces vážně tak rychlý, jak sami popisují. Ve stručnosti - sklízí ve fázi nejvyšší zralosti a díky jejich strategické poloze blízko polí, kde se sklízí, jim umožňuje nabízet hotové produkty třeba již po 3 hodinách od sklizně. To znamená, že minimalizují oxidační proces, díky kterému mizí všechny ty dobré vitamíny, kvůli kterým ale všechnu tu zeleninu/ovoce vlastně jíme.. Jsem zastáncem hluboko mražené zeleniny a ovoce už dlouho. A ano, pokud je takto ovoce/zelenina zpracovaná (tedy co nejrychleji hluboce zamrazená od sklizně), dokáže si uchovat daleko větší množství vitamínů a minerálů než "čerstvá". Proto jsem ráda, že tu máme místní firmu, která dbá na kvalitní selekci, nepřidává žádné umělé konzervanty, barviva ani stabilizátory. Jasně, druhá stránka je to, jak je tato zelenina a ovoce pěstovaná (pesticidy, atd..) Zatím štítek bio nemají, ale za to růčí nejvyšší kvalitou. Tak tomu budu věřit. No a exkurze mi snad brzy dopadne!
Produkty Dione jsou k zakoupení v těchto prodejnách: Albert, Billa, Coop, Hruška, Kaufland, Kolonial.cz, Penny Market, Rohlik.cz, Tesco.
A teď už konečně k tomu receptu :)
Serving: 2-4 persons
Prep time: 5 mins
Cook time: 10 mins
Ingredience:
1 cibule
1 pórek
1 hrst mražených kapustiček Dione, popřípadě čerstvých
2 lžíce ghí
4 šťastná vajíčka
1 hrst baby špenátu
sůl, pepř
chilli vločky - cca 1/2 lžičky
ředkvičky - překrojené na půl a krájené na plátky
1/2 avokáda - nakrájené na menší kousky
čerstvé bylinky - koriandr nebo pažitky, petržel
Postup:
Mražené kapustičky vložte do sítka a přelejte je vařící vodou z konvice a hned následně je spláchněte vodou studenou. Osušte je. Pokud máte čerstvé, tento krok vynechte. Nakrájejte si najemno cibuli, pórek na půl kolečka, kapustičky překrojte napůl. V pánvi si rozehřejte ghí a všechnu zeleninu restujte zhruba 6 minut, dokud kapustičky nebudou měkčí a nebudou pěkně opečené. Osolte, opepřete, přidejte množství chilli podle vašeho uvážení. Přidejte baby špenát a na pár sekund ho promíchejte do směsi. Poté ve směsi vytvořte 4 důlky a rozklepněte do každého jedno vajíčko. Vařte dokud vajíčka nezískají konzistenci, kterou máte rádi. Já pánev přiklápím na chvilku pokličkou. Jakmile budou vajíčka hotová, přendejte pánev do prostřed stolu, posypejte nakrájenými ředkvičkami, avokádem a koriandrem. A můžete servírovat.
Dobrou chuť
Míša
Zdroj: http://www.yummymummyfoodie.cz