NACHYSTEJTE SI KAPUSTU A LUŠTĚNINY V JÍDLECH, PO KTERÝCH SE ZAPRÁŠÍ Rady & tipy3. 10. 2017
Kapusta získala nepříliš dobrou pověst především díky výtvorům mnoha školních jídelen. A luštěniny jí kdysi bývaly v patách. Kapustu si však můžeme představit jako zelený štít proti řadě zákeřných nemocí, spolu s luštěninami je nabitá vitamíny, minerály, vlákninou a dokáže dobít energií. Je proto škoda odstavit ji na vedlejší kolej. Stačí si vybrat dobrý recept.
Foto: Dione
Mexická polévka
Ingredience:
- 1 balení (cca 450 g) mražené mexické zeleninové směsi Dione
- 400 g zadního hovězího
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sladkou papriku
- petržel
- koriandr nať
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na drobné kousky a spolu s cibulí a česnekem orestujte na olivovém oleji.
- Osolte, opepřete a poduste do měkka přibližně 45 min.
- Zeleninovou směs si mezitím připravte podle návodu na obalu.
- Poté smíchejte zeleninovou směs s masem, dochuťte kořením a vařte dalších 15 min. Polévku můžete ještě dochutit čerstvě nakrájeným koriandrem.
Vegetariánské kapustové karbanátky
Po výrazné a hutné polévce si můžete odlehčit vaše menu skvělými vegetariánskými kapustovými karbanátky. Pro přípravu 6-8 ks budete potřebovat:
- 1 balení (cca 450 g) mražené řezané kapusty Dione
- 200 g brambor
- jarní cibulka
- nasekaný koriandr
- 3 lžíce másla a na opékání
- špetka chilli
- sůl
- pepř
Postup:
- Řezanou kapustu vysypte ze sáčku do hrnce s půl litrem osolené vroucí vody, krátce povařte a sceďte.
- Mezitím si nakrájejte na kolečka jarní cibulku, orestujte na másle, osolte, opepřete.
- Uvařte zhruba 200 g oloupaných nakrájených brambor, které osolte a pokmínujte. Poté brambory rozšťouchejte.
- Smíchejte povařenou kapustu s orestovanou jarní cibulkou, přidejte rozšťouchané brambory, koriandr, sůl, pepř a chilli dle chuti.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte karbanátky, které na másle po obou stranách opečte do zlatova.
Foto: Dione
Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji