ŠPENÁTOVÉ KOULE
Špenát je skvělý zapečený s listovým těstem, těstovinami, do rizot, na pizze, v sendvičích i do salátů. Speciálně v Česku je špenát velmi populární. V restauracích však příliš často končí utopený v různých smetanových omáčkách. Zkuste si ho proto doma upravit o něco výživněji. Třeba podle receptu na špenátové koule.
Na čtyři porce si připravte:
- 1 balení Špenátu listového řezaného 350g
- 1 balení Českého hrášku 350 g
- 500 g mletého hovězího masa
- 6 vajec
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- mletý pepř
- mleté nové koření
- smetanu na vaření 12 %
- mletý koriandr
- máslo
- strouhanku
- sůl
Nejprve si uvařte čtyři vejce natvrdo. Oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidejte špenát, zalijte smetanou, osolte, opepřete a poduste cca 5minut. Do mísy vložte mleté hovězí maso, přidejte dušený špenát, zbylá 2 syrová vejce, sůl, pepř, nové koření a zamíchejte. Podle potřeby můžete zahustit strouhankou.
Směs masa a špenátu rozdělte na čtyři díly a každý z nich rozmačkejte na placku. Doprostřed položte oloupané vejce a masovou plackou ho obalte. Vytvořené koule dejte do pekáče, vložte ho do trouby a pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Podle potřeby můžete podlít vodou.
Než se koule upečou, zpěňte si na másle nakrájenou cibuli. Přisypte k ní hrášek, zalijte smetanou, přidejte drcený česnek, sůl a koriandr. Poduste do měkka a rozmixujte na pyré. Nakonec pyré přepasírujte přes cedník a podávejte jako přílohu ke špenátovým koulím.