Zeleninová polévka s cizrnou a quinoou
Na video z vaření se můžete podívat zde
Hlásím se vám po delší době s receptem. Jak se teď venku ochladilo, tak mám potřebu se co nejvíce zahřívat a mít téměř všechno jídlo teplé. A mám pocit, že na mě i něco leze, takže se dopuju ovocem a zeleninou ve všech formách. A co může být tedy lepšího než pořádná výživná polévka plná prospěšných látek a vlákniny?
Tento týden jsem zvládla dokonce dvě. Jednu svoji osvědčenou dýňovou a nově tuto zeleninovou s cizrnou a quinoou. Díky těmto dvěma složkám poskytne tělu i dostatek bílkovin a hodně zasytí, že může nahradit i oběd.
Ale co jsem při přípravě této polévka použila hlavně tak netradičního? Nevařila jsem ji klasicky v hrnci na plotně, ale v mém novém Multi vařiči od anglické značky Russell Hobbs. Ten nejen vaří, ale umí i péct, dělat jogurty a má i speciální program na vaření rýže, nebo na zeleninu v páře. Moc se těším, až všechny jeho funkce vyzkouším, zatím došlo jen na ty polévky. S tou první jsem se dělala celkem dlouho, protože jsem nemohla přijít na to, jak se spouští a volí příslušný program, jsem prostě technický antitalent. Tuto druhou polévku jsem ale měla hotovou tak za 45 minut, zhruba stejně, jak kdybych ji dělala na sporáku. Na všechno jsem už totiž přišla, a když víte, jak jej ovládat, je to už snadné
A teď už k tomu receptu.
Ingredience:
- 1/2 menší dýně (já použila máselnou), nakrájená na kousky a zbavené tlustého okraje (můžete ji případně nahradit i cuketou nebo sladkou bramborou)
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- další zelenina dle uvážení (brokolice, květák, řapíkatý celer apod.) – cca 1 hrst
- sáček mražené kapusty (já mám ráda tu od značky Dione, jejich zelenina i ovoce je sklízeno ve stavu nejvyšší zralosti a hluboce zamrazováno jen pár hodin po utržení, takže si zachovává maximální množství vitamínů)
- 1 plechovka rajčat v konzervě (těch nakrájených na kousky nebo cherry rajčat)
- 1 plechovka cizrny
- cca 100g Quinoy (prodává se v DM nebo v obchodech se zdravou výživou) – spařená pod horkou vodou
- 2 bezglutamátové zeleninové bujóny (já mám ráda třeba tyto želatinové Knorr – Bohatý bujón)
- tymián
- sůl a pepř
- lžíce olivového oleje
- parmazán na posypání
Postup:
1. Ve větším hrnci (v mém případě Multicookeru) osmahněte na olivovém oleji cibulku s jemně nakrájeným česnekem.
2. Až bude dozlatova, přidejte na malé kousky nakrájenou mrkev a dýni. Restujte cca 5 minut.
3. Následně zalijte horkou vodou (cca 1,5 litrem) a dejte po polévky bujóny.
4. Přiveďte k varu a nasypte do polévky spařenou quinou. Zmírněte plamen a nechte pod pokličkou vařit cca 10 minut (já v multi vařiči jen změnila program – je tam určený přímo na polévku).
5. Následně do polévky dejte ostatní ingredience – zmraženou kapustu, cizrnu, rajčata v plechovce a další zeleninu a tymián (cca 1 lžičku). Vařte dál asi 15 minut.
6. Hotovo, polévku dochuťte pepřem a solí.
7. Podávejte nejlépe posypanou nastrouhaným parmazánem.
V multi vařiči lze zapnout i funkce udržení teploty, ta se určitě hodí jako mě, když polévku uděláte odpoledne a chcete si ji dát až na večeři za nějakou tu hoďku později.