Letošní sklizeň českého špenátu probíhá v Polabí a na Litoměřicku. Špenát je totiž plodina, která nemá ráda přílišné teplo. To způsobuje jeho předčasné vyzrání. Sklizený český špenát je v řádu hodin od sklizně omyt, zpracován a šokově zamrazen do podoby konečných produktů značky DIONE.
Pro českou firmu tak začíná jedno z klíčových období roku, patří totiž mezi největší zpracovatele špenátu ve střední Evropě. Díky bleskovému a šetrnému zpracování si po celý rok můžete dopřávat kvalitní český špenát DIONE, plný charakteristické chuti, vůně, barvy a v neposlední řadě také vitamínů a celé řady minerálních a nutričních látek.
Značka DIONE špenát nabízí hned v několika podobách
Jsou to listový špenát řezaný volný nebo lisovaný do porcí, dále v podobě protlaku a velmi oblíbený je také ochucený, který dokáže zjednodušit a zrychlit práci v kuchyni. Tu usnadní i dobrý recept, dnes si můžete vybrat hned ze tří.
Jako předkrm se ideálně hodí špenátový koláč, který je stejně dobrý horký i studený
Suroviny: 1x balení listového těsta, 2 lžíce rostlinného oleje, 1x cibule, 2 stroužky česneku,1 balení Špenátu Dione, 200 g zakysané smetany, 200 g strouhaného sýra, 3 vejce, sůl, pepř
Postup:
Balíček listového těsta rozválejte do kulaté formy a propíchejte. Na rozpáleném oleji zpěníte cibulku, přidáte rozdrcený česnek a špenát Dione připravený dle návodu na obalu. Směs osolte, opepřete a dejte zchladit. Následně vmícháte zakysanou smetanu, cca 200 g strouhaného sýra a 3 vajíčka. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 25-30 min.
Těstoviny se špenátovou omáčkou
Suroviny: 1 balení Listového Špenátu Dione , 500 g těstovin (např. fusilli), 1 stroužek česneku, 250 g mascarpone, 1 citrón, 30 g parmazánu, 50 g piniových jadýrek, sůl, pepř
Postup:
Listový špenát Dione a těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Polovinu špenátu rozmixujte se stroužkem česneku, 250 g mascarpone, šťávou z 1 citrónu a 30 g parmazánu na hladkou omáčku. Do těstovin vmíchejte omáčku, 50 g lehce opražených piniových jadýrek, zbývající špenát a vše osolte, opepřete a prohřejte. Podávejte posypané parmazánem.
Těstoviny s kuřecím masem
Suroviny: 1 balení Listového špenátu Dione, 500 g těstovin, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 250 g kuřecích prsou, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 250 g smetany, 100 g strouhaného sýra
Postup:
Těstoviny opět uvařte podle návodu na obalu. Během toho dejte na předehřátou pánev orestovat na malém množství oleje na kostičky nakrájenou cibuli a malé kousky omytého kuřecího masa. Po orestování masa přidejte rozmrazené porce listového špenátu, prolisovaný česnek, osolte, opepřete a nechte prohřát. Směs zalijte smetanou a nechte krátce povařit. Scezené a propláchnuté těstoviny dejte na vyhřátý talíř a přelijte připravenou směsí. Na závěr můžete posypat nastrouhaným sýrem.
Dobrou chuť přeje redakce FFN a společnost Dione