10 silvestrovských a novoročních delikates z celého světa

S čím si spojujeme Silvestr a vstup do nového roku? S barevnou hrou ohňostrojů, s létáním zátek od sektu, s oslavami, ale také s dobrým jídlem. A je jedno, zda to jsou obložené chlebíčky, nejrůznější party dobroty nebo novoroční čočka. Co si na Silvestra a Nový rok dopřávají lidé jinde? Zveme vás na lahodnou sváteční cestu kolem světa.

  1. 12 hroznů, Španělsko

Podobně, jako když my odpočítáváme vteřiny, které dělí nový rok od starého, Španělé počítají údery hodin, odbíjejících půlnoc. Konkrétně těch na rušném madridském náměstí Puerta del Sol. S každým úderem musí sníst jednu kuličku hroznů. Kdo to nezvládne, bude mít celý rok smůlu. Jedná se o poměrně riskantní aktivitu, vzhledem k tomu, že u rychlého zobání hroznů hrozí zaskočení semínka. Svoji roli hraje i chuť hroznů: pokud je sladká, bude podařený i následující rok, pokud budou spíše kyselé, nečekají strávníka příliš růžové vyhlídky.

  1. Tamales, Mexiko

Tato vynikající mexická specialita je oblíbená i u jiných příležitostí, než je závěr roku. Konzumuje se třeba i na Día de Muertos, ale naprosto prominentní roli hraje při silvestrovském a novoročním hodování. Jedná se o lahodné taštičky z kukuřičného těsta, které jsou plněné různými druhy náplní – masem, sýrem, zeleninou, ovocem nebo chilli. V mnoha mexických rodinách se připravují společně – každý má na starost jednu část vaření této slavnostní pochoutky. A na Nový rok se jí s menudem, polévkou s drštkami, která prý úžasně léčí kocovinu.

  1. Syrové vejce, Salvador

V Latinské Americe ještě zůstaneme. Zajímavý novoroční zvyk dodržují v Salvadoru. Ale nemusíte se bát, syrové vejce se zde nejí. Minutu před půlnocí jej místní rozklepnou do sklenice s vodou a další ráno zkoušejí hádat, co jim žloutek ve vodě připomíná. To pak reprezentuje věci, které se jim následující rok přihodí.

  1. Čočka, Itálie + Česká republika

Podobně jako u nás, i v Itálii se pojídá na Silvestra a na Nový rok čočka. Ta má díky svému tvaru, který připomíná drobné penízky, zajistit prosperitu a bohatství v budoucnosti. Na Apeninském poloostrově se k tradičnímu čočkovému pokrmu servíruje cotechino, vepřová klobása, která je hutná a tučná a má podobně jako čočka zajistit v následujících měsících zajistit dostatek financí pro domácnost. U nás k čočce nejčastěji servírujeme také uzeniny, případně vejce.

Pokud byste chtěli zkusit netradiční sváteční jídlo, můžeme vám doporučit vinnou klobásu, která byla dříve stálicí českých Vánoc. Po stočení do spirály připomíná kolo a zimní slunovrat. Recept na její nejlepší úpravu najdete na našem webu, připravila jej pro nás Romana, autorka blogu Na skok v kuchyni. Nejlépe chutná s dobrým bramborovým salátem, který můžete vylepšit třeba praktickou zeleninovou směsí Exclusive Juliene. Díky ní ušetříte spoustu námahy a času a můžete se věnovat třeba rodině či přátelům. odkaz

  1. Marcipánová prasátka, Německo + Rakousko

V Evropě ještě zůstaneme. A to konkrétně u našich sousedů: v Německu a v Rakousku. Zde si lidé dávají roztomilá marcipánová prasátka, která symbolizují štěstí a hojnost v Novém roce.

  1. Nakládaní sledi, Polsko + Skandinávie

U našich severních sousedů, v Polsku, je zase v oblibě marinovaný sleď. Právě jeho dostatek v severních mořích a také jeho stříbrná barva z něj učinily symbol prosperity a bohatství, které bude člověka provázet v novém roce. Někteří si jej užívají s krémovou omáčkou, zatímco další si jej dávají s cibulí. Podle jednoho z populárních polských receptů jsou celí sledi nakládáni do sklenic spolu s bílým octem, cibulkou a novým kořením. Ve Skandinávii jsou zase spolu s masovými kuličkami, paštikou a dalšími dobrotami součástí švédských stolů.

Také my jsme si pro vás připravili rybí recept: lahodný lososový krém, který můžete použít třeba na silvestrovské chlebíčky. Jako základ jsme pro jeho výrobu použili kromě lososa výbornou francouzskou zeleninovou směs od Dione. odkaz

  1. Soba nudle, Japonsko

Dlouhé nudle, dlouhý život. Tak by se dal lakonicky shrnout japonský novoroční zvyk. Tradice konzumace pohankových nudlí sahá až do 17. století, tento pokrm má strávníkům přinést dlouhověkost a dostatek.  

Dalším japonským novoročním zvykem je mochisuki, spektakulární stloukání rýžové směsi pomocí dřevěné palice, kterému se společně dávají rodiny nebo přátelé. Když hmota dosáhne správné konzistence, odebírají se z ní kousky, ze kterých se potom dělají drobné koláčky.

  1. Tang yuan, China

V blízké Číně se na tamní nový rok podávají Tang Juan, sladké rýžové knedlíčky plněné například sezamovou pastou nebo ořechy a ovocem. Ještě navíc jsou podávané v sirupu, který bývá někdy ochucený zázvorem. Tato lahůdka není záležitostí pouze konce roku, můžeme se s ní setkat třeba i na svatbách a jiných slavnostních příležitostech. Na rozdíl od ostatních zemí, které Nový rok vnímají více materialisticky a přejí si bohatství a prosperitu, čínské knedlíčky jsou symbolem pro pospolitost a rodinu.

  1. Kuku sabzi, Íran

Opravdová delikatesa se servíruje na Nový rok v Íránu. Kuku sabi je voňavá pečená omeleta, ve které se potkávají bylinky (třeba petrželka, kopr nebo koriandr) s kořením (třeba kardamomem, skořicí či pepřem), vlašskými ořechy a plody dřišťálu. Tomu, kdo si ji na perský Nový rok dá, má zajistit hojnost a plodnost.

  1. Hoppin' John, americký  jih

Tento novoroční pokrm, populární v jižních státech USA se skládá z fazolí (ty symbolizují mince a tedy bohatství), vepřového a rýže. Často se podávají s kapustou nebo jinou zeleninou (zelená je barva peněz) a kukuřičným chlebem (barva zlata). Jeho původ je vysledovatelný do Afriky a Karibiku a má se za to, že se na americký kontinent dostal v souvislosti s obchodem s otroky.

Doufáme, že vám naše silvestrovské a novoroční putování přineslo spoustu inspirace. Pokud byste si chtěli vaše oslavy trochu ozvláštnit, přinášíme vám recept na vynikající a lahodné malinové šampaňské.  odkaz  Přejeme vám vše nejlepší do nového roku!