Nejstrašidelnější období tohoto roku je opět tady. Připravte se! Z šedivých hustých mlh, tolik častých v říjnu a listopadu, se začnou zjevovat přízraky, hroby se budou otvírat, čarodějnice budou pořádat rejdy a temné uličky se budou jen hemžit děsivými příšerami. Ano, je tu opět Halloween. I když tento svátek pochází z anglosaského prostředí, čím dál větší popularitu si získává mezi malými i velkými u nás. A oslavuje se i jindy po světě. Jako Svátek všech svatých (ten ostatně máme i u nás), Samhain nebo Día de los Muertos. Zveme vás na děsuplnou cestu světem za jeho halloweenskými tradicemi, a především za jeho místními specialitami!
Naše putování začneme na smaragdovém ostrově, v Irsku, které je považované za pravlast dnešního Halloweenu. Zde se slaví Samhain, keltský svátek s prastarými kořeny, které sahají až do předkřesťanských dob. Prakticky se jednalo o oslavu konce sklizně, kdy se stáda zaháněla z pastvin do stájí a kdy byly poráženy slabé kusy dobytka, které by nepřežily zimu. Lidé tehdy věřili, že zrovna v tyto dny, 31. října a 1. listopadu, je hranice mezi pozemským světem a světem stínů tenká a k nám mohou přecházet duchové a víly. Rodiny také mohly očekávat návštěvy od svých zesnulých příbuzných. Celý svátek doprovázely speciální vatry a lidé chodili v přestrojení od domu k domu a za jídlo recitovali verše.
To vše se samozřejmě neobešlo bez sladké dobroty: barmbracku, irské verze biskupského chlebíčku. Při jeho konzumaci je ale potřeba dávat si obzvlášť pozor. Potměšilí Irové totiž do něj zapékají nejrůznější předměty – třeba mince, prsteny nebo knoflíky. Ty mají věštit budoucnost. Pokud například ve svém kousku koláče najdete prsten, znamená to, že vás čeká svatba. Máte také chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte naše halloweenské brownies, které se vám budou rozplývat na jazyku.
Vzhůru na jih!
Nyní se přesuneme o něco jižněji, na Apeninský poloostrov. Italský Den všech svatých se podobá tomu našemu. Je to státní svátek a lidé jej využívají k tomu, aby navštívili hřbitovy a položili barevné květiny (nejčastěji chryzantémy) na hroby svých příbuzných i úplně neznámých lidí. Kromě toho ještě uctívají Italové své zesnulé tím, že za okno během západu slunce staví červené svíčky a u jídla prostřou jedno místo navíc – pro duchy milovaných, kteří by se chtěli připojit. Jihoevropská gastronomická velmoc samozřejmě nemůže zůstat pozadu: v tomto období se zde pojídají Fave dei morti, což znamená kuriózně Fazole zemřelých. Jedná se o delikátní sušenky (mohou být hnědé, bílé nebo růžové) s mandlemi, které jsou pokryté vrstvou cukru.
Kosti svatých ve Španělsku
Ve Středomoří ještě zůstaneme. Jenom se posuneme do Španělska. Zdejší tradice nejsou v evropském kontextu nijak zvlášť výjimečné, lidé zde navštěvují hřbitovy, aby zavzpomínali na své mrtvé, a zdobí místa jejich odpočinku květinami. O to zajímavější jsou ale místní speciality. Celkově lidé rádi pojídají jedlé kaštany, což se vztahuje k prodavačce kaštanů Marii La Castañada, o níž se vypráví mnoho magických příběhů. V Katalánsku si lidé dopřávají sladké brambory, po celém Španělsku jsou ale oblíbené huesos de santo, kosti svatých. Jedná se o podlouhlé trubice z marcipánu, které skutečně připomínají kosti, mívají různé náplně a bývají zalité sirupem. Co takhle dát si něco podobně morbidního jako španělské kosti svatých? Vyzkoušejte naše čokoládové hroby, které sice vypadají děsivě, ale chutnají báječně.
Veselý den mrtvých
Je na čase přeletět na koštěti Atlantik. Ocitáme se v Mexiku, kde svátky, které připomínají zesnulé, nabývají nejvíce barevnou a přitažlivou podobu. I když je všude plno lebek, tento svátek není strašidelný. Naopak – je veselý, lidé vzpomínají na své blízké a na dobré věci, které společně zažili. Celé rodiny odcházejí na hřbitovy, kde jedí, pijí a poslouchají hudbu vedle hrobů svých zemřelých. Věří se, že 1. listopadu se otvírají brány nebe a zesnulé děti přicházejí navštívit své rodiče. 2. listopadu je potom navštěvují dospělí. Pro duchy lidé chystají barevné domácí oltáříky ozdobené květinami a svíčkami: na ně dávají nejrůznější potraviny, aby se duchové unavení po dlouhé cestě mohli občerstvit. Pro děti jsou nachystány hračky, dospělí oceňují více cigarety či skleničky mezcalu.
Día de Muertos je pestrý i gastronomicky. Se svátky jsou spojené tamales, taštičky z těsta napařované často v banánovém listě, plněné masem, chilli, sýrem, ovocem nebo zeleninou. A k sladkým dobrotám patří pan de muerto, kulaté pečivo posypané cukrem, či calaveras, barevně vyzdobené cukrové lebky, které mají připomínat osobnost zemřelého příbuzného.
V Latinské Americe ještě na chvíli zůstaneme: zajímavou dobrotu mají v Guatemale, kde pečou děti. Nebojte se, nejsou to skutečná nemluvňata, je to duté pečivo plněné džemem, které je nazdobené tak, aby připomínalo malé dítě.
Trick or treat!
Posuneme se dál na sever. V USA je Halloween spojován neodmyslitelně s koledováním (a průpovídkou trick or treat), kdy se děti převlékají a obcházejí sousedy, kteří jim dávají nejrůznější sladkosti. Asi nejoblíbenější halloweenskou pochoutkou jsou candy apples. Jde o jablka, která na podzim dozrávají, se sladkou lepkavou krustou, někdy obalené v ořeších. Další americkou specialitou jsou cupcaky. My jsme vyrobili speciální strašidelnou halloweenskou edici se sladkým mangem. Vyzkoušet si je můžete zde. Máte problémy sehnat to správně zralé mango? Sáhněte po mangu od Dione, které můžeme mít vždy po ruce připravené v mrazničce a navíc se nemusíte zdržovat jeho loupáním nebo odstraňováním pecky.
Tajemné setkání s mrtvými v Indii
Poslední zastávkou na naší cestě je Indie, země, kde se setkává mnoho vlivů a duchovních tradic. Slaví se zde svátek Pitru Paksha, během kterého hindové vzdávají čest svým zesnulým blízkým. Synové v rámci Pitru Paksha provádějí takzvanou Shraddhu, která je nezbytná, aby bylo jejich předkům zajištěno místo v nebi. Zesnulým se také nabízí speciální pokrmy, vařené ve stříbrném nebo měděném nádobí a podávané na banánových listech, případně v nádobkách ze sušených listů. Na menu nesmí chybět být kheer (typ sladké rýže s mlékem), lapsi (sladkou kaši z pšenice), rýže, čočkový dal nebo žlutá dýně.
Také vám po cestě vyhládlo? Potom vás můžeme pozvat třeba na speciální halloweenskou polévku s batáty a mangem a doufat, že vás přízraky nebudou strašit celou noc…