Pořádný talíř horké polévky je v chladných dnech doslova zázrakem. Tak velkým, že se o něm tvrdí, že dokonce i léčí. Lidové recepty uvádějí, že pořádně silný vývar nám uleví při chřipce či nachlazení, může posílit obranyschopnost našeho organismu, jiné polévky nás zase mají vykurýrovat z kocoviny. Je na tom něco? Nebo se jedná jen o pověru?
V tomto případě dávají vědecké výzkumy za pravdu babským radám. Polévka je grunt, to prostě platí. V případě, že máte nudli u nosu, třeští vám hlava, máte teplotu a bolí vás každá kost v těle, rozhodně není špatné sáhnout po opravdu poctivém slepičím vývaru. O jeho blahodárných účincích se ví už dlouho – již ve 12. století jej svým pacientům předepisoval židovský lékař Maimonides. Potvrzují to i vědci. Podle studie z roku 2000, publikované v americkém CHEST Journalu, má slepičí vývar jemně protizánětlivé účinky.
Pomalu vařený vývar je nejzdravější
Další výzkumy dokázaly, že vývar ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organizmu napadeném chřipkou nebo podobným virovým onemocněním. A aby vše dobře fungovalo, je samozřejmě nutné jej vařit pomaličku. Klidně i několik hodin. Jedině tak se totiž do vývaru uvolní všechny důležité a zdraví prospěšné látky. A že jich není málo. Najdeme mezi nimi třeba kolagen, který pozitivně ovlivňuje naše klouby, vlasy či kůži, aminokyselinu glutamin, která má příznivý vliv na naši imunitu, nebo látku glycin, která pomáhá detoxikovat organismus. A samozřejmě také spoustu minerálů, jež se při vaření uvolňují z kostí: například vápník, hořčík, sodík a fosfor.
Se zeleninou bude vše ještě lepší
Chcete účinky vývaru ještě zvýšit? Přidejte do něj zeleninu, houby nebo bylinky. Díky nim vám bude také samotná tekutina lépe chutnat. Kořenová zelenina, která se nejčastěji používá u nás, obsahuje celou řadu vitamínů. Například v mrkvi najdeme vitamín A, který zlepšuje zrak, celer je významným zdrojem antioxidantů a snižuje riziko zánětu a srdečních chorob. A petržel zase prý podporuje chuť k jídlu. Chcete mít svoji zeleninu vždy po ruce? Sáhněte po Zeleninové směsi Exclusive od Dione. Obsahuje všechny tři výše zmíněné druhy a kromě toho třeba také pastiňák, pórek nebo květák. Vše je drobně nasekané na kostičky, díky čemuž si můžete při přípravě polévky ušetřit spoustu práce. A to se, zvláště pokud se o člověka pokouší chřipka, skutečně počítá.
Zázrak jménem česnek
Skutečným pokladem je česnečka. Česnek má totiž výrazné antibakteriální, antioxidační a antimykotické účinky. Tato aromatická cibulovina obsahuje alicin, který je účinným lékem na infekce. Vlastnostmi česneku se zabýval dokonce i slavný Luis Pasteur, který při jednom ze svých pokusů zjistil, že když do roztoku s bakteriemi vloží stroužek česneku, po nějaké době budou bakterie v jeho okolí mrtvé. A aby toho nebylo málo, pomáhá také pečovat o náš kardiovaskulární systém a snižovat riziko infarktu a mrtvice.
Inspirace odjinud
Samozřejmě, nejen těmto dvěma polévkám jsou připisovány pozitivní vliv na lidské zdraví. Třeba taková zelňačka je doslova vitamínová bomba: kromě nálože vitamínu C se může pochlubit obsahem vitamínu K a vitamínů skupiny B. Na východ od nás zase nedají dopustit i na pravý boršč, který je údajně i skvělým vyprošťovákem. V červené řepě, jež je jednou z jeho nejdůležitějších přísad, se nacházejí dusičnany, které uvolňují a rozšiřují cévy, což pomáhá při vysokých teplotách. V indických polévkách se zase používá kurkuma, která bývá díky svému protivirovému a antibakteriálnímu účinku považována téměř za všelék.
Po mejdanu polévku?
O polévkách se traduje ještě jedna zajímavá věc: některé z nich, v Čechách například česnečka, v Mexiku třeba polévka z polních krys, mají prý údajně fungovat proti kocovině. A i na tomto lidovém mýtu něco je: i když každému pomáhá něco jiného, někdo sahá po okurkách, jiný po kávě a další zase po chlebíčcích s majonézou, polévka se svým vysokým obsahem tekutin a minerálů skutečně může přinést úlevu.