Na gril nemusí jen flákota: blogerky radí, jak si pochutnat i bez masa

Patří na gril jen pořádný steak? Zdaleka ne. Čím dál tím populárnější je vegetariánské grilování. Pokud maso nekonzumujete anebo si chcete trochu odlehčit, existuje pro vás řada lahodných variant. Od bezmasých výrobků, které čím dál tím častěji najdeme v regálech obchodů, přes sýry až po čerstvou zeleninu. Zeptali jsme se Romany, autorky blogu Na skok v kuchyni, a Míši, která píše blog Cooking with Šůša, na to, co je na vegetariánském grilování nejvíce baví. A prozradily nám také několik tipů na to, jak na tu nejlepší grilovanou zeleninu.

„Maso mám ráda, ale když griluji, tak raději zeleninu,přiznává blogerka Míša. I pokud patříte mezi masožravce, zkuste si občas pro změnu dopřát bezmasou variantu. Bývá lehčí, vaše tělo vám za to poděkuje. „Na vegetariánském grilování mě baví právě to, že je snáze stravitelné,“ doplňuje Romana. Míša zase oceňuje jeho rozmanitost: „Se zeleninou nebo i ovocem se dá skvěle experimentovat.“

 

Sladký i slaný vege gril

A co vše se dá na grilu připravit? „Grilovaná zelenina je skvělá v tom, že použijete, co máte právě při ruce. Já osobně mám nejraději lilek, cuketu, cibuli a kukuřici,“ vysvětluje Romana. A skutečně: grilovat se dá v podstatě vše, záleží pouze na tom, na co má člověk chuť. „Rozhodně bych ale vynechala např. salátové okurky, brokolici nebo květák,“ radí Míša.

Grilovací slavnost si můžete zpestřit sýry jako je halloumi nebo hermelín, ostatně se nemusíte držet ani slaných chutí. Zazáříte tak třeba s opečeným ananasem, pokud jej posypete trochou třtinového cukru, vznikne na jeho povrchu krásná křupavá krusta. A kvůli banánům pokapaným na talíři nutelou vám vaši hosté doslova utrhají ruce!

 

Co se týká původu zeleniny, vždy je ideální ta, kterou utrhnete doma na zahrádce. Ne každý ale samozřejmě tu možnost má. Proto doporučujeme sáhnout po sortimentu od Dione. Například kukuřičné klásky jsou na grilu výborné. Díky šetrné metodě mrazení si zelenina a ovoce od Dione uchovávají svoje vitamíny, jsou tak v důsledku mnohdy čerstvější než plody ze supermarketu, které k nám cestovaly přes polovinu zeměkoule.

 

Jak na to

 

I při vegetariánském grilování je třeba dodržovat několik jednoduchých zásad, které se ale pozitivně projeví na chuti vašich dobrot. „Zeleninu bychom měli před grilováním dobře umýt. Pak už jen stačí zakápnout ji olivovým olejem a můžeme začít grilovat. Aby zelenina neztratila cenné vitamíny, je potřeba rozpálit gril na maximum a zeleninu grilovat co nejkratší dobu. Solit zeleninu doporučuji až po sundání z grilu. Jinak zelenina pustí vodu a bude vysušená. Na talíři ji pak můžeme ochutit dle libosti například oblíbenými bylinkami,“ popisuje nejlepší postup Míša. Pokud se pustíte do robi nebo tofu, myslete na to, že se jedná o chuťově spíš neutrální potraviny, které je potřeba před samotným opékáním naložit do marinády.

 

Zároveň, pokud budete později grilovat maso, vězte, že vegetariánům nebo veganům nemusí být příjemné, pokud se jejich zelenina opéká tam, kde se před malou chvílí škvařilo maso nebo uzeniny. Je dobré proto vegetariánské grilovací speciality zařadit jako první.

Salátek, chléb a dipy

 

A co servírovat ke grilovaným vegetariánským dobrotám? Klasika je samozřejmě salátek a dobré pečivo. Zeleninu oživí nejrůznější dipy, nemusíte zůstávat jen u kečupu a hořčice. Bezvadným doplňkem je například veganská sojanéza, případně si můžete vlastní dip připravit. Vyzkoušejte například vynikající žampionový dip se špenátem, který pro nás připravila Romana. Chtěli byste více receptů na vegetariánské grilování? Mrkněte na náš web, kde najdete recept třeba na skvělou grilovanou cuketku, opékané plněné papriky nebo halloumi.