Světová kuchyně hýří neskutečnou paletou barev, to samé platí také pro grilování. Lidé si je užívají v podstatě kdekoliv, všude je jiné, v závislosti na surovinách, technice grilování či použitém dřevu. A skýtá spoustu možností pro inspiraci. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější grilovací dobroty například z Mexika, Jižní Ameriky nebo Koreje.
1. Korejský gril
Jedinečná korejská kuchyně si pomalu, ale jistě nachází cestu do našich srdcí. Jedna z nejzajímavějších věcí, které Korejci dali světu, je korejské barbecue. Připomíná malý rituál: lidé si maso připravují přímo u stolu, na grilu s dřevěným uhlím, případně na lávovém kameni, který může být rozpálený až na 450 °C. A co se nejčastěji opéká? Oblíbený je vepřový bůček, případně svíčková (bulgogi) nebo nasekaná žebra (galbi).
2. Čevapčiči
Kdo někdy navštívil Chorvatsko či jinou balkánskou zemi, na čevačpiči určitě narazil. S drobnými regionálními obměnami se dělá z jemně namletého masa, v Bosně a Hercegovině z dvou druhů hovězího, například v Srbsku buď z hovězího, telecího, vepřového či jejich směsi. Vychutnat si jej můžete s ajvarem, syrovou cibulkou, zeleninou, kysanou smetanou nebo hořčicí. Lahodnou obměnou čevapčiči je pjeskavica, kdy se maso podává v placce.
3. Mexické tortilly
Mexická kuchyně je sama o sobě fascinující, burrita nebo chilli u nás už zdomácnělo, každopádně grilování na mexický způsob má také něco do sebe. Typickou chuť a vůni mu dodává dřevo ze stromu mesquit. Uhlí z něj je velmi výhřevné, proto se na grilování výborně hodí. V největší zemi Střední Ameriky připravují na grilu ledacos: ryby, jehněčí nebo třeba i banány. A k tomu všemu samozřejmě nemůže chybět čerstvá salsa či voňavá marináda recado (obsahuje mimo jiné mexická oregano, hřebíček nebo skořici). Nám zachutnaly tortilly na grilu. Vyzkoušejte třeba skvělou quesadillu, kterou jsme pro vás nachystali! (odkaz)
4. Argentinské chimichurri
Pokud se bavíme o grilování ve světě, nemůžeme vynechat Argentinu. Právě na jejích pláních se pasou býčci a krávy, jejichž maso je považováno za nejlepší na světě. Nicméně to není vše: k dobrému masu patří dobrá omáčka. A právě chimichurri, které do Argentiny přivezli Baskové, fascinuje svojí jednoduchostí a skvělou chutí. Vyrábí se ve dvou verzích, červené a zelené, dominují v něm petrželka a česnek, které doplňuje olivový olej, oregano a vinný ocet.
5. Chilské asado
V Latinské Americe ještě chvíli zůstaneme. Asado není typické pouze pro Chile, setkáme se s ním i v Argentině, Uruguayi nebo Brazílii. Asado vychází z tradičního života gaučů, tento pojem nezahrnuje jen samotnou grilovací techniku, ale také slavnost, při které se sejde rodina a přátelé, aby si pochutnali na čerstvě ugrilovaném hovězím. Většinou zahrnuje velké kusy hovězího, které se vertikálně roztáhnou na kovové mříži zvané asador nad oheň z dřevěných polen. Díky tomuto pomalému způsobu pečení zůstane maso krásně šťavnaté, na jeho povrchu se zato vytvoří vynikající krusta. K této masové bombě se už potom servíruje jen lehký salát, případně je možné ji odlehčit také zeleninou lehce podušenou na másle. To může být poměrně jednoduché: díky směsím Dione můžete mít zeleninu vždy po ruce ve svém mrazáku.
6. Jamajský jerk
Jamajská a celkově karibská kuchyně zatím v našich zeměpisných šířkách příliš známá není, což je určitě velká škoda. Díky rafinované kombinaci pikantní a sladké chuti nemá na světě obdobu. Kromě chilli se do masa před grilováním vtírá například hřebíček, skořice nebo tymián. Také opékání masa je originální: tradičně se připravuje v ropném barelu. K masu upraveného na tento způsob se skvěle hodí ovocné dipy, například z manga. Pokud použijete mango od Dione, můžete si vychutnat sladkost zralých plodů, a to navíc bez loupání a odstraňování pecky.
7. Thajské satay
Milovníci výrazných a originálních chutí, pozor! Satay je něco pro vás. Tyto kousky masa na tenkých jehlách z kokosové palmy nebo bambusu opečené na dřevěném uhlí se prodávají napříč jihovýchodní Asií, setkat se s nimi můžete v Indonésii, Malajsii, Singapuru, Thajsku, Číně, ale také v Japonsku. Připravují se z různých druhů masa, například z hovězího, kuřecího, rybího, ale také z tofu. Nemyslitelné jsou bez omáček: nejčastěji se setkáme s kombinací arašídového dipu a sójové omáčky.
8. Havajské grilování v podzemním doutnajícím ohništi
Tuňák, mořská želva či mořský ježek. Tato zvířata uvidíte na Havaji na grilu nejčastěji. Také technika grilování na Havaji může našincovi znít poměrně exoticky. Tradičně se zde na pobřeží vykopala jáma v písku a v ní se na doutnajícím dřevěném uhlí peklo maso. Havajští kuchaři dokonce tímto způsobem připravovali celá prasata!
Doufáme, že jste načerpali inspiraci na další grilovací večírky. Přejeme vám pěkné léto!