Revoluce, která se dotkla například kávy nebo piva se nevyhnula ani zmrzlině: už se nespokojíme s potravinami, které jsou jednotvárné, fádní, z těch nejlevnějších přísad a plné chemie. Stále více z nás požaduje návrat ke kvalitě, těm nejlepším surovinám a řemeslné výrobě. Stejně tak jako se daří minipivovarům, kterými je už mapa naší republiky posetá, stále oblíbenější jsou i nadšení zmrzlináři, díky kterým můžeme ochutnat úplně jinou zmrzlinu, než jakou jsme znali doposud. A věděli jste také, že vynikající zmrzlinu můžete vyrobit i doma, například z mraženého ovoce?
Česi milují zmrzlinu. Průměrná domácnost jí každý rok zbaští na sedm litrů. Ani tomuto gastronomickému odvětví se nevyhýbají trendy: pojďme se společně podívat, co hýbe světem zmrzlin a na co se v této letní sezóně můžete těšit.
1. Zdravá zmrzlina
Mražené pochoutky jsou skvělé, jenže co když si chceme udržet linii? Tomuto přání vyšli vstříc i výrobci, kteří se snaží nabízet ty s méně kaloriemi a minimem přidaných cukrů i tuků. Takové jsou právě ovocné sorbety, jejichž obliba rok od roku roste. Lehounké zmrzliny, jejichž základem není nic jiného než ovoce a trocha cukru, vás dokonale osvěží během tropických dní. My jsme vyzkoušeli rybízový sorbet. Recept na něj najdete na našem webu.
Novinkou je také proteinová zmrzlina, která obsahuje co nejméně tuku a naopak zvýšený podíl bílkovin. Místo proteinového koktejlu si ji tak po tréninku mohou dopřát sportovci.
2. Veganská zmrzlina
V souladu s aktuálními trendy si získává stále větší věhlas i veganská zmrzlina. A nemluvíme jen o ovocných sorbetech. Dnes můžete sehnat i dekadentní krémové zmrzliny, které jsou vyrobené na bázi například kokosového mléka. Mezi oblíbené příchuti patří hořká čokoláda nebo slaný karamel.
3. Opilá radost
Do klasických zmrzlinových pohárů se přidával vaječný koňak nebo baileys. Alkohol a zmrzlina se kamarádí pořád, trend se ale posunul k sofistikovanému a lehčímu pití. Proto si můžete vychutnat například zmrzlinu s proseccem nebo aperolem nebo ginem a okurkou.
4. Jíme i očima
Stále více platí, že nezáleží jen na tom, jak jídlo chutná, ale zároveň i na tom, jak vypadá. Také ve světě zmrzlin se klade čím dál tím větší důraz na prezentaci a styl, tak aby zákazníci mohli vychytané dobroty sdílet na Instagramu a přilákat další kupující. Možná už jste se setkali s rolovanou zmrzlinou, která se připravuje na ledové „pánvi“ a jejíž prodejci z ní potom vytváří efektní tvary a roličky. Zároveň se často překračují hranice servírování zmrzliny v kornoutku nebo kelímku: na některých místech dostanete svoje kopečky naservírované mezi dvě cookies. I my jsme se nechali inspirovat tímto hitem a přinášíme vám recept na neokoukaný zmrzlinový sandwich s malinami.
5. Ledové dobrodružství
Bezkonkurenčně nejoblíbenějšími příchutěmi v České republice jsou jahodová, vanilková a čokoládová. Nicméně tahle hegemonie je narušována novými, netradičními. A platí, že čím neobvyklejší, tím lepší. Nejdříve jste mohli narazit na zeleninové zmrzliny, například okurkovou, mrkvovou nebo avokádovou. Paleta se ale čím dál tím víc rozšiřuje: pochutnat si můžete třeba na estragonové, ananasové s rukolou, guave nebo pomerančové s ibiškem. Aktuálním hitem je černá zmrzlina, která se většinou vyrábí z kokosového prachu. A můžeme jít ještě dál: můžete zakoupit třeba i hořčicovou, slivovicovou, gulášovou nebo příchuť moravského uzeného.
6. Vyrobte si sami
Doba přeje kutilům. Domácí zmrzlinovače jsou čím dál tím dostupnější a s jejich pomocí si můžete sami vytvořit zmrzlinu podle vaší chuti. A kde začít? Vyzkoušejte třeba naši višňovo-jogurtovou nebo mangovo-banánovou. Jako základ můžete použít mražené ovoce, díky němu budete mít zmrzlinu vyrobenou raz dva. Dione nabízí bohaté spektrum chutí a barev pro vaše domácí kouzlení.
Přejeme vám dobrou chuť a krásné léto.