Česká kuchyně bez knedlíku? To je jako moře bez vody, den bez světla nebo hudba bez tónů. Zkrátka něco nemyslitelného. Tak, jako Italové dali světu pizzu, střední Evropa je místem vzniku knedlíku. Co o něm ale víme? Dovedete vyjmenovat všechny jeho druhy? A je to jen český fenomén nebo se o něj dělíme ještě s někým jiným? To vše se dozvíte na následujících řádcích.
Asi vás nepřekvapí, že knedlíky mají dlouhou historii. Lidé si je dopřávali už ve středověku, tehdy se jako knedlíky označovaly i kuličky z masa nebo máčené housky, případně i šišky z jiných přísad, třeba z bylinek a koření. Oproti dnešku se tyto protoknedlíky smažily na ohni. Zajímavostí také je, že je lidé nepřikusovali k omáčce, tu si dávali většinou s chlebem.
Od sedmnáctého století se na jejich výrobu začala používat mouka. Z ní se vyrábělo něco, co spíše připomíná slané buchty. A jak to už bývá, za první vařený knedlík můžeme poděkovat náhodě. Legenda říká, že jej na svědomí má vojenský kuchař, kterému během bojů v třicetileté válce rozbořili pec. A tak jednoduše těsto uvařil ve slané vodě.
Knedlík jako středoevropský fenomén
Slovo knedlík potom známe z 19. století, vzniklo z německého slova Knödel. Tento výraz má původ až ve středověku: vychází z hornoněmeckého knode, což znamená uzel. Tedy si jej ovšem naši předci nedopřávali k omáčkám, podobně jako dnes, ale knedlík byl hlavním jídlem.
Tím se dostáváme k otázce, zda je knedlík pouze český fenomén. A odpověď je jednoznačná: není. Tak jako jsou osudově propojené dějiny střední Evropy, je propojená i naše kuchyně. Knedlík si tedy stejně jako my nárokují Němci, Rakušané i Slováci.
Za knedlíky do Číny
Knedlík se v nejrůznějších podobách vyskytuje i jinde ve světě, velmi populární jsou v Anglii, kde se jako tzv. dumplings podávají ve vývarech nebo k dušeným masům se zeleninou. Knedlíkovou velmocí je překvapivě i Čína: pod názvy dim sum nebo wonton se skrývají malé knedlíčky, které obsahují nejrůznější druhy náplní – od všech druhů masa a mořských plodů až po zeleninu a vejce. Většinou se servírují ve speciálních krabičkách, které je udržují teplé a v co nejlepší kondici.
Konec trpaslíků na Chebsku
To, jak jsou pro nás knedlíky neuvěřitelně významné, dokreslují i legendy a pohádky, které se k nim váží. Tak například na Chebsku si na nich prý pochutnávali trpaslíci, kteří je kradli hospodyním z hrnců. Tedy aspoň do té doby, než si je kuchařky začaly hlídat. Poté, co přišli pidimužíci o svoji oblíbenou laskominu, raději se z kraje odstěhovali.
Šampionka v hodu knedlíkem do dálky
U našich západních sousedů zase oslavují nepravděpodobnou hrdinku: ženu, která svým vrhem knedlíkem zahnala nepřátelské vojsko. Pověst praví, že když ve 13. století obléhala dolnobavorský Deggendorf vojska Přemysla Otakara II., vyslal český král na obhlídku zvěda, který měl zjistit, zda je možné město vyhladovět. Nevítané návštěvy si ale všimla manželka starosty, která po špehovi mrskla to, co měla hned po ruce – a to byl deggendorfský knedlík. Zvěd si pomyslel, že když si místní mohou dovolit házet knedlíky, asi budou dobře zásobeni a nebude snadné je nechat vyhladovět. Armáda tedy od bran odtáhla zpátky do Čech.
Kolik chutí, tolik knedlíků
Knedlíků existuje neskutečně mnoho regionálních podob: třeba na slezském pomezí se dělaly se slaninou, na jižní Moravě zase s meruňkami. V jedné z historických kuchařek dokonce najdeme kuriozitu v podobě knedlíků, které se dusily ve víně. Nejpopulárnější jsou u nás ale knedlíky houskové, které si dopřáváme třeba k původnímu českému receptu, vepřo knedlo zelu. Jestli do něj ještě přidáme bylinky, vykouzlíme další regionální specialitu, karlovarský knedlík. Bleskovou variací na klasický houskový knedlík je hrníčkový knedlík, jehož recept můžete najít na našem webu. Šmrnc mu dodává mražený kopr.
Pokud se rozhodnete pro výrobu klenotu české kuchyně, svíčkové, můžete využít připravené zeleninové nudličky od Dione, které vám usnadní práci.
Další vojenský kuchař zasahuje
Jiným oblíbeným druhem jsou bramborové knedlíky. Také k jejich vzniku se váže zajímavý příběh: během napoleonských válek prý česko-rakouský vojenský kuchař Franz Trawniček neměl dost mouky na výrobu vdolků s povidly, které měl původně v plánu, tak si pomohl nastrouhanými brambory. A bramborový knedlík byl na světě.
Máte chuť na bezvadné bramborové knedlíky? Přichystali jsme pro vás recept na skvělé knedlíky s uzeným a špenátem.
Sladké potěšení
Nadýchané ovocné knedlíky má mnoho nás spojených s létem a prázdninami, kdy dozrávalo sezónní ovoce. První ovocné knedlíky byly plněné švestkami, variant existuje mnoho, nejčastěji si vzpomeneme například na voňavé jahodové nebo borůvkové. Tradičně se sypou cukrem, na Moravě mákem a polévají se rozehřátým máslem. Někdy se navíc zdobí strouhaným perníkem. Díky Dione můžete mít ale vynikající ovoce vždy po ruce v mrazničce a knedlíky si tak dopřát kdykoliv. Vyzkoušejte třeba naše krupicové knedlíky s malinovou omáčkou nebo tvarohové knedlíky s jahodami. Budou se vám rozplývat na jazyku!
A zapomenout nesmíme ani na knedlíky bez mouky. Třeba svatební vývar bez játrových knedlíčků si nedovedeme představit.
Bez knedlíku se prostě neobejdeme. Ačkoliv neodpovídají úplně současným trendům zdravé výživy, nedáme na ně dopustit. A to je dobře.