Doktor špenát: zelený zázrak pomáhá skoro na všechno

Tak velký podíl živin, dokonce největší ze všech listových zelenin, a přitom tak málo kalorií. Tak nějak by mohl znít reklamní slogan na špenát. Tato rozšířená zelenina ale žádnou reklamu nepotřebuje. Je oblíbená nejen u nás, ale i po celém světě. V České republice se dokonce její spotřeba za poslední desetiletí zdvojnásobila. Proč je špenát tak zázračný? To se dozvíte na následujících řádcích.

O pozitivním vlivu špenátu na lidské zdraví se ví dlouhodobě. Proč tomu tak je? Zní to jako trochu popletená abeceda: A, B1, B2, B6, C, D, E. Samozřejmě se jedná o vitamíny, kterých špenát obsahuje spoustu. K tomu ještě navíc zástup minerálů jako je železo, draslík, měď, vápník, hořčík či sodík.

A to není vše: Ve špenátu také najdeme kyselinu listovou, karotenoidy proti rakovině, antioxidanty, lutein pro podporu zraku nebo fytohormony, jež určitě ocení sportovci, kteří se snaží nabrat svaly.

Se špenátem se s kily navíc rozloučíte rychle

Tento zelený zázrak je tvořen z více než 90 % vody, jeho energetická hodnota je tedy velice nízká. Právě i díky tomu se s ním dobře hubne. Jeho zapojení do jídelníčku má řadu dalších pozitiv: podporuje růst svalů, pomáhá při trávení, podporuje zdravé zuby, kosti a klouby. Dlouhý seznam pokračuje přes rozšiřování cév, snižování krevního tlaku až po prevenci kardiovaskulárních onemocnění, chudokrevností a anémií. Těhotným ženám nejvíce pomáhá při růstu a vývinu miminka.

Pokud máte problémy doma uchovat čerstvý, sáhněte po mraženém

Špenát se dnes dá sehnat kdykoli během roku, při výběru je ale důležité dbát na to, jaký kupujeme. Nejlepší jsou světle zelené lístky na křupavých stoncích. Další drobnou nevýhodou je to, že špenát rychle uvadá, a ani jeho skladování není jednoduché. Doma jej lze uchovat chvíli v lednici v sáčku s dírkami.

A právě pro obtížnost skladování čerstvého špenátu se zvyšuje poptávka po mražených výrobcích. „Díky včasné sklizni, rychlému zpracování a zmražení čerstvého špenátu si tato zelenina zachová své původní výživové vlastnosti a čerstvou chuť, což vynikne zejména ve srovnání například s „čerstvou“ zeleninou v obchodních sítích, která se mnohdy sklízí předčasně a přepravuje dlouhou dobu i stovky kilometrů daleko. Zmrazená v tomto případě znamená čerstvá,“ říká Marcela Pšenčíková, manažerka kvality a výroby společnosti AGRIMEX, která produkuje mraženou zeleninu.

 

 

Špenát je nejen superzdravý, ale také skvěle chutná

Když už znáte všechny pozitiva špenátu, stačí se vrhnout do kuchyně a nechat kouzelnou zeleninu působit. Je oblíbená téměř všude a lze ji nalézt prakticky ve všech světových kuchyních. Špenát má neutrální chuť, dobře se kombinuje s vejci, je výborný v nákypech a omeletách. Pizzy a slané koláče jsou pro něj také vhodnou „destinací“.My jsme si zamilovali třeba vynikající špenátové tartaletky nebo úžasný slaný špenátový koláč. Špenát je navíc oblíbený pro svou rychlou přípravu. I proto jsou v poslední době tolik populární třeba smoothie se špenátem: vyzkoušejte třeba tuhle lahodnou vitamínovou bombu. Na zdraví!