16.5.2018 - Ani dlouhotrvající sucho, které sužuje podstatnou část naší země, nezastavilo právě vrcholící sezónu sklizně a zpracování špenátu ve firmě AGRIMEX, která je od loňska součástí skupiny Hamé. Každý den v tomto moderním závodě v Panenských Břežanech u Prahy stroje a pracovníci zpracují na 50 tun hotových zmrazených výrobků značky Dione. Produkce jede naplno na tři směny.
„Současné sucho asi trápí úplně všechny zemědělce a potravináře, ale my si s tím zatím dokážeme poradit. Máme dlouholeté předem nasmlouvané české dodavatele převážně z blízkého Litoměřicka, kteří mají zavlažované pole a samozřejmě si pečlivě hlídáme, aby dodaný špenát měl stále špičkovou kvalitu,“ upozornil Ryszard Nemoudry zakladatel AGRIMEXU. Špenát se zpracuje a zamrazí do hotového výrobku během pouhých čtyř hodin od sklizně na poli. Špenát se sklízí výhradně v době nejlepší zralosti, díky tomu tak zůstává ve stále čerstvém stavu a zachovává si tak původní chuťové a další kvalitativní vlastnosti. „Nyní je pro nás nejdůležitější období celého roku. Aktuálně jedeme na plný výkon tří celých směn sedm dní v týdnu. Snažíme se totiž zpracovat špenátu co nejvíce. Letos dozrál najednou a máme tak od českých zemědělců vysoké dodávky. Začátkem června začneme zpracovávat i kopr a také hrášek, které už na polích také dozrávají,“ doplňuje Ryszard Nemoudry.
Právě díky včasné sklizni, rychlému zpracování a zmražení čerstvého špenátu si tato zelenina zachová své původní výživové vlastnosti a čerstvou chuť, což vynikne například ve srovnání s „čerstvou“ zeleninou v obchodních sítích, která se mnohdy sklízí předčasně a přepravuje dlouhou dobu i stovky kilometrů daleko. „Pokud si chcete koupit opravdu čerstvou zeleninu, tak jistota je ta zmrazená,“ zdůrazňuje Ryszard Nemoudry.
Mražený špenát Dione z AGRIMEXU, jehož závod na výrobu zmrazené zeleniny a ovoce vybudovaný v roce 2016 jako vlastně jediný nový závod svého druhu v Česku, putuje nejen do obchodních sítí, gastro provozů a hotelů a restaurací v Česku, ale vyváží se i do Polska a na Slovensko. Ročně v AGRIMEXU zpracují 10 000 tun zeleniny a ovoce.
Značka Dione, což je mimochodem bohyně závlahy, v současnosti nabízí hned několik druhů špenátu: špenát protlak, špenát listový, špenát řezaný a špenát ochucený. „Nyní uvádíme na trh nové výrobky, které rozšíří náš zmrazený sortiment - Zeleninu na grill a mexickou zeleninovou směs Sombrero. Chystáme i novou prémiovou řadu se zaměřením na mladé a část zmrazeného sortimentu zastřešíme pod novou značkou,“ vysvětluje marketingová ředitelka Hamé Lenka Vaněk.
Zelináře zachraňují závlahy
AGRIMEX odebírá špenát výhradně od českých zemědělců, zejména z Litoměřicka, se kterými má nasmlouvané dlouhodobé kontrakty. „Velmi teplé počasí spíše s lokálními a krátkými srážkami, které v Česku převládá již několik týdnů, není pro špenát ani pro další zeleninu moc dobré. Na několika stech hektarech, na kterých zde na Litoměřicku pěstujeme zeleninu, máme vybudovány velkoplošné závlahy. Bez nich by to nešlo a díky blízkému Labi na pole dostaneme vody dost. Ovšem špenátu vadí i velké teplo, takže nyní dozrává všechen najednou a zemědělci i odběratelé jedou na plný výkon,“ popisuje současnou situaci Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy a zároveň předseda představenstva AGROKOMPLEX OHŘE a.s., pro jehož firmu hospodařící na 1650 hektarech je AGRIMEX již dlouhá léta největším odběratelem nejen špenátu, ale i hrášku, kopru a další zeleniny. Upozorňuje, že nyní je ještě příliš brzy hodnotit kvalitu a objem letošní úrody zeleniny v Česku, zatím to není tragédie. „Současný systém vládní podpory pěstování zeleniny v Česku není špatný, prosazujeme, aby zůstal zachovaný i v dalším období po roce 2020 a zároveň, aby stát výrazně podpořil i obnovu závlahových systémů, protože my zelináři se bez vody v těchto stále sušších letech neobejdeme a mnohé systémy už nutně potřebují modernizovat, což je hodně nákladné, bez toho skončí velké pěstování zeleniny v Česku,“ doplňuje předseda Zeman.
Jak se vyrábí mražený špenát
Celý proces od sklizně špenátu po hotový výrobek trvá jen zhruba 4 hodiny. Daná odrůda špenátu se na polích zaseje na podzim a sklízí se během 4-6 týdnů během dubna a května. Špenát na poli sklízí speciální kombajny, a to během noci a brzy rána, aby byla tato zelenina vlhká a relativně chladná, což umožní její rychlou dopravu do výrobního závodu bez rizika zapaření. Špenát totiž rychle vadne.
Ve výrobním závodě se dovezený špenát hned začne zpracovávat. V rovnoměrné vrstvě putuje po dopravníku, kde je okamžitě na začátku vizuálně kontrolován a tříděn tak, aby v něm nebyly nevyhovující řapíky ani plevel. Následuje předmytí, při kterém unikátní na míru pro AGRIMEX vyvinutý stroj ze špenátu spolehlivě odstraní i ty nejmenší kamínky nebo zrnka písku, pak jsou všechny listy ještě znovu třikrát omyty. Špenát pak podstupuje proces blanšírování, kdy je zelenina po dobu několika minut ponořena do horké vody o teplotě 85-98 °C. Poté je špenát řezán na menší kousky a propasírován přes síto. Surovina je pak rychle během dvou minut zchlazena z 80 °C na 10,5 °C. V zelenině se tak spolehlivě zničí mikroorganismy a zastaví enzymatické procesy, tj. špenát si zachová svou přirozenou barvu a chuť.
Následuje balení této zeleniny do obalů a její konzervace pomocí šokového zmražení ve speciálním mrazícím tunelu, kde proudí mrazivý vzduch o teplotě zhruba - 35 °C po dobu jedné hodiny. Při této teplotě se v surovině utvoří mikrokrystalky, které minimálně poškozují buněčnou mikrostrukturu, tedy zůstane zachován vzhled i typická čerstvá chuť produktu, což není možné dokázat v běžných domácích podmínkách.
Díky rychlému a šetrnému zpracování špenátu sklizeného v době nejlepší zralosti, kdy má nejlepší chuť, barvu, vůni, ale i obsah vitamínů, nutričních a minerálních látek, a jeho následnému zamražení se uchovají původní chuťové, vzhledové a kvalitativní vlastnosti této jedinečné zeleniny. Špenát je bohatý na živiny, obsahuje mj. kyselinu šťavelovou prospěšnou pro trávicí ústrojí, kyselinu listovou důležitou pro krvetvorbu, značné množství vitamínu K a C a podporuje i detoxikační procesy v těle.
Celý proces výroby v AGRIMEXU je průběžně kontrolován pracovníky kvality, výrobní linky jsou vybaveny magnetickými separátory a filtračními zařízeními, všechny výrobky musí projít také vysoce citlivými detektory kovů, které zachytí sebemenší cizí předmět kovového původu, na konci výrobního procesu jsou hotové výrobky přesně zváženy a expedovány do mraženého skladu v závodě, kde se udržuje stabilní teplota - 22 °C. Odtud jsou pak finální výrobky spolu s dalšími expedovány dle objednávek zákazníků po celém Česku i do zahraničí.
Když si tedy přinesete mražený špenát domů, tak získáte stejně výživnou a chutnou surovinu, jako byste si ho utrhli přímo na poli. Jen je již zpracovány a připravený k okamžitému použití.
A jak se pozná kvalitní špenát? Čím má špenát větší poměr listů k řapíkům, tím je kvalitnější. Lístky by měly mít tmavě zelenou barvu a neměly by být flekaté.
Kalendář zpracování čerstvé zeleniny:
celer |
listopad- únor |
|
petržel nať |
červenec-srpen |
|
kedlubna |
srpen-září |
mrkev |
listopad- březen |
|
kapusta |
červenec-srpen |
|
paprika |
červenec-září |
špenát |
duben-červen |
|
meruňky |
červenec - srpen |
|
rybíz |
červenec-srpen |
hrášek |
červen-červenec |
|
kukuřice kl. |
srpen |
|
špenát |
září – listopad |
kopr |
červen |
|
lilek |
srpen |
|
dýně |
listopad-prosinec |
cuketa |
červenec-srpen |
|
květák |
srpen-září |
|
kapusta |
listopad |
mrkev |
listopad-březen |
|
|
|
|
|
|
Petr Kopáček
PR manager Hamé s.r.o.
Tel: 00 420 572 534 628
Mobil: 00 420 601 569 863
E-mail: kopacek@hame.cz
Andrea Červenková
PR manager
Médea Public relations
Tel: + 420 601 553 248
e-mail: acer@medea.cz
O společnosti AGRIMEX:
AGRIMEX Vestec a.s. je největším českým výrobcem zmrazené zeleniny, zeleninových směsí, ovoce a dalších surovin. Výrobní závod AGRIMEXU v Panenských Břežanech je výhodně umístěn u úrodných pěstitelských oblastí Litoměřicka a Polabí necelých 10 km od severu Prahy, s blízkým napojením na klíčové dopravní tepny. AGRIMEX byl založen v roce 1995 a od roku 2017 je součástí skupiny Hamé. AGRIMEX zpracovává širokou paletu čerstvých plodin od lokálních dodavatelů (např. hrášek, špenát, kapusta, celer, cuketa, paprika, bylinky, rybíz, meruňky atd.), které jako zmrazené výborně slouží jako čerstvý základ pro vaření. Portfolio AGRIMEXU obsahuje více než 150 položek, včetně bylinek, hub či zmrzlin a ovocných dření. Jeho výrobky jsou i držitelem ocenění Klasa. Své výrobky prodává pod značkami Dione (bohyně závlahy), Dione Premium a AGRIMEX Foodservice, zásobuje i oblast HoReCa, zejména hotely, restaurace, jídelny či cukrárny. V roce 2017 se z moderních mrazírenských skladů AGRIMEX expedovalo více než 10 000 tun zmrazených potravin a celkové tržby této firmy v roce 2016, která má zhruba 70 pracovníků, činily 260 mil. Kč. V nejmodernějším mrazírenském výrobně-skladovém areálu v Česku, který AGRIMEX uvedl do provozu v roce 2006 v Panenských Břežanech u Prahy, fungují špičkové technologie zaručující šetrné a zejména rychlé zpracování i přebalování především české zeleniny a ovoce. Suroviny dodávají regionální zemědělci z polí v blízkosti samotné výroby. Díky tomu proces zpracování české suroviny, která se sklízí ve fázi nejvyšší zralosti, probíhá pouze v řádech hodin, navíc bez umělých konzervantů, barviv či stabilizátorů. Více o AGRIMEX na www.agrimex.org a www.mojedione.cz
O skupině Hamé:
Společnost Hamé je přední českou potravinářskou firmou zabývající se výrobou trvanlivých, chlazených a nyní nově i zmrazených potravin. Od roku 2016 je Hamé součástí norské skupiny Orkla. Tradice Hamé sahá až k 20. létům minulého století. Svůj výrobní program průběžně rozšiřuje v souladu s požadavky moderního stravování a její portfolio se postupně rozrostlo na 1700 různých druhů produktů: paštiky, pomazánky, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové výrobky, ovocné směsi, džemy, kompoty, kojenecká strava, bagety, sendviče, kečupy, tatarky, majonézy, sirupy a další. Hamé vyváží produkty do zhruba 40 zemí světa na pěti kontinentech a své výrobky nabízí také pod značkami Májka, Otma, Apetit, Veselá pastýřka, Znojmia, Hamánek, Simply Fresh, DOMA a Vasco da Gama. Hamé v současnosti ve svých výrobních závodech v Česku a v zahraničí zaměstnává více než 2000 pracovníků a patří k největším českým a středoevropským producentům potravin. Jeho čisté tržby za rok 2016 dosáhly 5,231 miliardy Kč, což bylo o 2,7 % více než v předchozím roce. Sídlo společnosti je v Kunovicích u Uherského Hradiště. Hamé rovněž podporuje aktivní životní styl, od roku 2013 je hlavním partnerem českého biatlonu.
Více na www.hame.cz a www.hame-eshop.cz