Delikátní potěšení: ovoce na talíři vás katapultuje do kulinářského nebe

Milujeme ovoce. Není asi nic lepšího, než se za horkého letního dne zakousnout do šťavnaté zralé jahody 
nebo na podzim do křupavého jablíčka. Je sice pravda, že ovoce nejlépe chutná čerstvé, ale vaření
zintenzivňuje jeho chuť a pomáhá jej uchovat déle. Vzpomeňte si třeba na ovocné omáčky, džemy nebo
kompoty. Ovoce se ale používá i při přípravě slaných pokrmů, kterým dodá jedinečný dekadentní náboj.
Pojďme jej společně objevit!

Když se zamyslíme nad zpracováním ovoce, samozřejmě nás jako první napadnou dezerty. Voňavé ovocné
koláče, nadýchané smetanové dorty s ovocnou pokrývkou, křupavé buchty s drobenkou nebo zmrzlinové
poháry s ovocnou oblohou. Ovoce se ale používá i do slaných receptů, které rozhodně zaslouží vaši pozornost.
Doby, kdy vrcholem kulinářského umění byla broskev na plátku kuřecího masa, pokrytá vrstvou rozteklého sýra,
už jsou dávno pryč. Způsobů, jak kreativně použít třeba ananas, mango nebo i jahody a hrušky a ohromit tak
svoji rodinu nebo přátele, je nekonečně mnoho.

Dobré ovoce je samozřejmě základem jakéhokoliv vaření. Vyzkoušejte výrobky firmy Dione, která zpracovává
plody té nejvyšší kvality. Můžete si u ní vybrat z široké nabídky zajímavých produktů, se kterými se dobře
vaří a manipuluje.

Sláva experimentům

Spoustu lidí by ani nenapadlo přidat ovoce do slaných pokrmů. To je ale velká škoda. Ovoce, a nejen 
to exotické, může do běžného receptu přinést něco nezvyklého. Pokud jej zkombinujeme s těmi správnými
surovinami, vynese nás rafinovanou kombinací sladkých, kořeněných nebo pikantních tónů do samotného
kulinářského nebe. A když už se jednou odhodláte a sladké plody do vaření přidáte, uvidíte, o co jste do té
doby přicházeli.

Přinášíme vám deset tipů na ovoce, které pozvedne vaši kuchyni na ještě vyšší level!

1) Třešně

Jó třešně zrály...Džem z těchto krásných červených plodů se skvěle hodí k intenzivní chuti masa 
třeba k jehněčím žebírkům nebo opečené kachně. Prakticky ke všemu, k čemu byste si nalili červené
víno, můžete přihodit i pár třešinek. Dobrý a poctivý třešňový džem přidá nezvyklé a lahodné chuťové
nuance kozímu sýru. Můžete si jej vychutnat, pokud přidáte lžičku k sýrovému prkénku nebo jej
namažete na sendvič.

2) Ananas

Ananas nemusíte potkávat jen na jedněmi nenáviděné a druhými naopak milované pizze Havaj.
Nedají na něj dopustit v asijské kuchyni. Díky svojí tropické sladkosti se výtečně páruje se vším pikantním.
Zkuste třeba přihodit pár kousků do ostrého curry nebo jej přidat ke sladkokyselé omáčce.

3) Fík

Sladké fialové plody, které známe z mimo jiné z pobřeží Jadranu, vás okouzlí svojí bohatou,
téměř karamelovou chutí. Díky ní výborně doplní třeba pizu s prosciuttem a kozím sýrem.

4) Jahody

Jahody jsou bezkonkurenčně nejoblíbenějším letním ovoce. Díky tomu, jak jsou osvěžující, už je není
potřeba dále zpracovávat. Vynikající je třeba jednoduchý salát s jahodami, rukolou a balsamicem. Během
horkých dní nebudete chtít nic jiného!

Jahoda

 

5) Hruška

Hruška je jedním z nejsladších plodů, které se u nás vyskytují. Díky tomu dovede vybalancovat a krásně 
doplnit celou řadu dalších chutí. Pokud si hrušku vyberete třeba jako přílohu ke steaku s čekankou,
dovede právě medová hruška výborně vyladit hořčejší čekanku. Hruška je také dobrým základem podzimních
salátů – spolu například s listovou zeleninou, vlašskými ořechy, pikantním plísňovým sýrem a dýňovým olejem.

6) Kokos a limetka

Správné curry si bez krémového kokosového mléka nedovede asi nikdo představit. To vše hezky podtrhne
limetka, která se krásně doplňuje s čerstvým chilli.

7) Mango

Tento sytě žlutý exotický plod dovede v kuchyni nadělat velkou parádu. Můžete jej přihodit do curry (tam
lze použít ostatně  třeba i banány), pokud jej místo rajčat využijete do guacamole, dodáte mu netradiční
a velmi atraktivní nádech. Obzvláště dobře se hodí k ostrým papričkám jalapeňos.

8) Ostružiny

Stejně jako třešně jsou i ostružiny vynikající tam, kde je pořádný kus masa. Buď z nich můžete vytvořit omáčku
nebo vaše steaky třeba marinovat v neuvěřitelně dobrém spojení ostružin a chilli.

9) Granátové jablko

Pokrmy s granátovým jablkem jste možná mohli potkat na cestách v Egyptě, Izraeli nebo třeba Libanonu. Tento
blízkovýchodní hit má nádhernou vášnivě červenou barvu a díky svojí příjemné sladkokyselé chuti dodá šmrnc
rybám, masu, nebo salátu, kam můžete dát celá zrnka.

10) Pomeranč

Citrusy jsou ve vaření stálice. Do mnoha salátů, polívek či masitých jídel se přidává citronová šťáva, která dokáže
zvýraznit pokrm bez přidání další soli. Sladší pomeranče jsou ale ještě o něco rafinovanější. Tepelným zpracováním
se ztrácí jejich acidita, proto dobře doplní třeba těstoviny nebo lehčí libové maso.

Doufáme, že jste u nás načerpali plno inspirace, a přejeme vám dobrou chuť a krásné teplé jarní dny!

Další atraktivní recepty (nejen) z ovoce.