Zapečené brambory se špenátem, hráškem a tuňákem

Hlavní chod
Počet porcí
4

Ingredience

700 g brambor
200 g mraženého listového špenátu např. Dione Listový špenát řezaný
100 g mraženého hrášku např. Dione Český hrášek
1 konzerva tuňáka (80 g)
1 červená cibule
1 smetana ke šlehání
2 vejce
100 g sýru Eidam
pepř, sůl, špetka muškátového oříšku

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cibuli nakrájíme na kolečka. Mražený špenát dáme na pánvičku a krátce zahřejeme, dokud se nám nerozmrazí. Ke konci k němu můžete přidat i mražený hrášek.

Zapékací mísu vymažeme trochou oleje (např. olivového), poklademe vrstvou brambor a na ni pak dáme polovinu množství cibule, směsi špenátu s hráškem a tuňáka.

Vše zalijeme třetinou předem připravené tekuté směsi z vajec, smetany, koření a soli.

Dáme další vrstvu z brambor a zbylou polovinu cibule, špenátu, hrášku a tuňáka. Zalijeme druhou třetinou smetanovo-vaječné směsi.

Zakončíme vrstvou brambor zalitou zbytkem smetanovo-vaječné směsi.

Pečeme v troubě při 190 °C. Po 45 minutách posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších cca 10 minut. Brambory musí být po zapečení měkké.

Podáváme ozdobené petrželkou.

Vrstvení

1. brambory
2. cibule špenát, hrášek, tuňák + zalít smetanovo-vaječnou směsí
3. brambory
4. cibule špenát, hrášek, tuňák + zalít smetanovo-vaječnou směsí
5. brambory + zalít smetanovo-vaječnou směsí
6. strouhaný Eidam

Počet vrstev záleží na velikosti vaší zapékací mísy.

Z blogu Mezi hrnci