Slaninová panenka s omáčkou z lesních plodů a pečenými brambory

Hlavní chod
Počet porcí
4

Ingredience

Omáčka:
300 g lesního ovoce (mražená směs Dione)
100 ml červeného Lambrusca
1 lžíce medu
2 lžičky másla
1 ks hřebíčku
cukr podle chuti
špetka soli
Případně: 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády

Maso:
500 g vepřové panenky
150g dlouhých slaninových plátků (zde Snídaňová slanina)
hrubě mletý pepř
sůl

Příloha:
6 ks středně velkých brambor
olej, sůl, petrželová nať

Související produkt

Postup

Omáčka:
Ovoce, víno, med a hřebíček přivedeme k varu a pak na mírnějším ohni asi 20 minut redukujeme - občas zamícháme, ke konci hlídáme. Když směs zhoustne, osolíme a osladíme i podle chuti, vyjmeme hřebíček. Udržujeme v teple. Těsně před servírováním přidáme máslo, omáčka získá jemnější chuť a lesk. Pro zajímavější chuť přidejte do omáčky 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády.

Maso:
Maso obalíme olejem a posypeme hrubě mletým pepřem. Slaninu a maso vyjmeme hodinu před začátkem přípravy z lednice. Panenku  odblaníme a nakrájím na 5 centimetrů silné špalíky - nesolíme! Obalíme je ve slanině a opečeme ze všech stran do zlatova.

Propečenost zjistíme tak, že maso prstem přitiskneme k pánvi, čím méně maso pod prstem pruží, tím je propečenější. Pak je vložíme do vyhřátého kastrolku a přikryjeme pokličkou.

Příloha:
Brambory omyjeme a se slupkou je vaříme v osolené vodě do poloměkka. Vyjmeme z vody, osušíme a nakrájíme ostrým nožem na třícentimetrové plátky. Na nepřilnavé pánvi pokapané olejem pečeme z obou stran.

Servírování:
Na nahřátý talíř servírujeme brambory, na druhou stranu  klademe asi dvě lžíce ovocné směsi a na ni rozložíme panenku. Dozdobíme petrželkou a podáváme. Dobrou chuť:-)

Z blogu Daniela píše