Masopustní borůvkové koláče

Dezert

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g mražených borůvek Dione
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 110 g másla
  • 2 žloutky + žloutek na potření
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli

drobenka:

  • 2 lžíce másla
  • 3-4 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru

Související produkt

Počet porcí
4
Čas přípravy
40min.

Postup

  1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek a ohřáté mléko
  3. Žloutky smícháme s rozehřátým máslem, přidáme ho k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na kuličky
  5. Plech vyložíme pečícím papírem a z kuliček vytlačíme silnější koláčky se zvýšeným okrajem, které potřeme rozšlehaným žloutkem
  6. Koláče poklademe rozmraženými borůvkami, posypeme drobenkou a necháme je na plechu kynout ještě asi půl hodiny
  7. Vykynuté koláče pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 20 minut dozlatova