Hráškový krém s opečenou slaninou

Polévky
Počet porcí
4

Ingredience

350 g Český hrášek Dione
1 pórek (pouze bílá část)
1 šalotka
Přepuštěné máslo
50 ml smetany ke šlehání
750 ml zeleninového vývaru
100 g anglické slaniny
Sůl
Pepř

Související produkt

Postup

V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut. Potom do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plameni) zhruba 15 minut. Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Mezitím si dáme do trouby na pečící papír vyskládanou anglickou slaninu a pečeme na 160 stupňů, dokud krásně nezhnědne. Zchladlou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme. Polévku podáváme do hlubokého talíře ozdobenou opečenou slaninou.

Z blogu Na skok v kuchyni