Galetka s jahodami a bazalkovým cukrem

Dezert
Počet porcí
4

Hotové za

60min.

Ingredience

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • 105 g másla (dobře vychlazeného)
  • špetka soli
  • 55 ml ledové vody

 

Náplň:

  • 350 g Jahody Dione
  • 70 g třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

 

Na posypání:

  • 4 lžičky třtinového cukru

 

Na potření:

  • 1 vejce

 

Bazalkový cukr:

  • 100 g cukru krystal
  • hrst bazalkových lístků

 

Související produkt

Postup

http://www.mojedione.cz/sites/agrimex.org/files/styles/media_thumbnail/p...

 

 

1) V míse si promícháme mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.

2) Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme.

3) Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly. Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 30 cm, naplníme polovinou náplně zhruba 5 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.

4) Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.

5) Galetky pečeme na 180 stupňů 30 - 35 minut.

6) Než se nám galetky upečou, připravíme si bazalkový cukr. Je to velmi jednoduché. Do blenderu si vhodíme bazalkové lístky a cukr krystal a vše necháme důkladně promixovat. Nesmíme tam mít hrudky.

7) Upečené galetky servírujeme posypané bazalkovým cukrem.