Svět ženy

Květen 2016

Neljepší pro vegetariány - Gratinovaný špenát

Je to fantastická příloha, ale díky sýru jsme ji povýšili na samostatný oběd.

Pro 4 osoby

700g mraženého listového špenátu, 1 lžíce másla + další na vymazání, 3 šalotky nakrájené na plátky, 1 nasekaný stroužek česneku, 100g čerstvého smetanového sýra, 150 ml smetany ke šlehání, 100 ml mléka, 80 g strouhaného ementálu, sůl a čerstvě mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku.

Špenát necháme povolit a vymačkáme z něj tekutinu. Předehřejeme troubu na 190st. C. Menší zapékací nádobu vymažeme máslem. V pánvi na lžíci másla opékáme šalotku asi 4 minuty, přidáme česnek a ještě minutu společně opékáme. Pak cibuli s česnekem smícháme s ostatními přísadami, osolíme a opepříme a směs přesuneme do zapékací nádoby. Pečeme přibližně 25minut, až začne povrch bublat a zbarví se hezky dozlatova.
Není-li po ruce čerstvá zelenina, hodí se kvalitní zmrazená. Zelenina a ovoce Dione je vyrobena z optimálně zralých plodů zamrazených pár hodin po sklizni. Více na mojedione.cz