Muzeme jist zdraveji.cz

Říjen 2017

NACHYSTEJTE SI KAPUSTU A LUŠTĚNINY V JÍDLECH, PO KTERÝCH SE ZAPRÁŠÍ Rady & tipy3. 10. 2017

Kapusta získala nepříliš dobrou pověst především díky výtvorům mnoha školních jídelen. A luštěniny jí kdysi bývaly v patách. Kapustu si však můžeme představit jako zelený štít proti řadě zákeřných nemocí, spolu s luštěninami je nabitá vitamíny, minerály, vlákninou a dokáže dobít energií. Je proto škoda odstavit ji na vedlejší kolej. Stačí si vybrat dobrý recept.

  Nachystejte si kapustu a luštěniny v jídlech, po kterých se zapráší

Foto: Dione

 

Mexická polévka

Ingredience:

  • 1 balení (cca 450 g) mražené mexické zeleninové směsi Dione
  • 400 g zadního hovězího
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • sladkou papriku
  • petržel
  • koriandr nať

Postup:

 

  1. Hovězí maso nakrájejte na drobné kousky a spolu s cibulí a česnekem orestujte na olivovém oleji.
  2. Osolte, opepřete a poduste do měkka přibližně 45 min.
  3. Zeleninovou směs si mezitím připravte podle návodu na obalu. 
  4. Poté smíchejte zeleninovou směs s masem, dochuťte kořením a vařte dalších 15 min. Polévku můžete ještě dochutit čerstvě nakrájeným koriandrem.

Vegetariánské kapustové karbanátky

Po výrazné a hutné polévce si můžete odlehčit vaše menu skvělými vegetariánskými kapustovými karbanátky. Pro přípravu 6-8 ks budete potřebovat:

  • 1 balení (cca 450 g) mražené řezané kapusty Dione
  • 200 g brambor
  • jarní cibulka
  • nasekaný koriandr
  • 3 lžíce másla a na opékání
  • špetka chilli
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Řezanou kapustu vysypte ze sáčku do hrnce s půl litrem osolené vroucí vody, krátce povařte a sceďte.
  2. Mezitím si nakrájejte na kolečka jarní cibulku, orestujte na másle, osolte, opepřete.
  3. Uvařte zhruba 200 g oloupaných nakrájených brambor, které osolte a pokmínujte. Poté brambory rozšťouchejte.
  4. Smíchejte povařenou kapustu s orestovanou jarní cibulkou, přidejte rozšťouchané brambory, koriandr, sůl, pepř a chilli dle chuti.
  5. Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte karbanátky, které na másle po obou stranách opečte do zlatova.

Foto: Dione

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji