Mezi ženami.cz

Duben 2016

ŠPENÁTOVÉ KOULE

Špenátové koule

Špenát je skvělý zapečený s listovým těstem, těstovinami, do rizot, na pizze, v sendvičích i do salátů. Speciálně v Česku je špenát velmi populární. V restauracích však příliš často končí utopený v různých smetanových omáčkách. Zkuste si ho proto doma upravit o něco výživněji. Třeba podle receptu na špenátové koule.

Na čtyři porce si připravte:

  • 1 balení Špenátu listového řezaného 350g
  • 1 balení Českého hrášku 350 g
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 6 vajec
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • mletý pepř
  • mleté nové koření
  • smetanu na vaření 12 %
  • mletý koriandr
  • máslo
  • strouhanku
  • sůl


Nejprve si uvařte čtyři vejce natvrdo. Oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidejte špenát, zalijte smetanou, osolte, opepřete a poduste cca 5minut. Do mísy vložte mleté hovězí maso, přidejte dušený špenát, zbylá 2 syrová vejce, sůl, pepř, nové koření a zamíchejte. Podle potřeby můžete zahustit strouhankou.

Směs masa a špenátu rozdělte na čtyři díly a každý z nich rozmačkejte na placku. Doprostřed položte oloupané vejce a masovou plackou ho obalte. Vytvořené koule dejte do pekáče, vložte ho do trouby a pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Podle potřeby můžete podlít vodou.

Než se koule upečou, zpěňte si na másle nakrájenou cibuli. Přisypte k ní hrášek, zalijte smetanou, přidejte drcený česnek, sůl a koriandr. Poduste do měkka a rozmixujte na pyré. Nakonec pyré přepasírujte přes cedník a podávejte jako přílohu ke špenátovým koulím.