Květy - Květen 2015

Květen 2015

Mlsná poznámka Evy Hirschové

Zmrzlinová sezona, která právě nastává, se v mém případě do značné míry kryje s obdobím hubnotí do plavek. Mražená pochoutka ovšem nad snahami o štíhlost obvykle vyhrává. Díky míšům, mrožům, točené vanilkové, straciatelle a oříškové z lidla se aspoň u mě "bikini dieta" často protahuje, a nezřídka rovnou navazuje na podzimní redukci. Třeba jen jeden jediný kornout točené vanilkové představuje 601 kJ! Výživoví poradci, kteří chápou, že bez povalování u vody se dá léto přežít (hory jsou také krásné), bez zmrzliny však těžko, radí vyrábět zmrzliny doma. Nemusíte mít žádné speciální přístroje a náčiní, stačí mrazák, tvořítka na led, párátka a fantazii. S ní můžete zkoušet trendy kombinace, jako třeba s bylinkami, se zázvorem, nebo zeleninou. Naštěstí nízkokalorické zmrzliny se v poslední době stávají módou a "vodovky" najdeme i v sortimentu velkých výrobců. Nedávno jsem v obchodě natrefila i na " domácí zmrzlinu" kterou nám teta Franca připravovala za odměnu, když jsme jí z lesa přinesli dost malin na zavařování. Ovocná dřeň Dione byla sice jahodová, ale opravdu z ovoce, je s trochou cukru, bez konzervantů a barviv a chutnala jak ta z časů "malin nezralých".