iRodinka.cz

Květen 2016

Špenátové recepty, o kterých jste ještě neslyšeli

Špenátových receptů existuje nepřeberné množství. Je skvělý zapečený s listovým těstem, těstovinami, do rizot, na pizze, v sendvičích, wrapech, ve sladkých smoothies s ovocem i do salátů. Speciálně v Česku je špenát velmi populární. V restauracích však příliš často končí utopený v různých smetanových omáčkách. Zkuste si ho proto doma upravit o něco výživněji. Třeba podle receptu na špenátové koule.

Na čtyři porce si připravte:

1 balení Špenátu listového řezaného Dione 400 g

1 balení Českého hrášku Dione 350 g

500 g mletého hovězího masa

6 vajec

3 stroužky česneku

2 cibule

mletý pepř

mleté nové koření

smetanu na vaření 12 %

mletý koriandr

máslo

strouhanku

sůl

Nejprve si uvařte čtyři vejce natvrdo. Oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Na másle zpěňte nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidejte špenát, zalijte smetanou, osolte, opepřete a poduste cca 5minut. Do mísy vložte mleté hovězí maso, přidejte dušený špenát, zbylá 2 syrová vejce, sůl, pepř, nové koření a zamíchejte. Podle potřeby můžete zahustit strouhankou. Směs masa a špenátu rozdělte na čtyři díly a každý z nich rozmačkejte na placku. Doprostřed položte oloupané vejce a masovou plackou ho obalte. Vytvořené koule dejte do pekáče, vložte ho do trouby a pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Podle potřeby můžete podlít vodou. Než se koule upečou, zpěňte si na másle nakrájenou cibuli. Přisypte k ní hrášek, zalijte smetanou, přidejte drcený česnek, sůl a koriandr. Poduste do měkka a rozmixujte na pyré. Nakonec pyré přepasírujte přes cedník a podávejte jako přílohu ke špenátovým koulím.

 

Dalším výborným receptem jsou zapečená špenátová vajíčka. Jsouúžasně variabilní a hotová je budete mít do 45 minut. Můžete je jíst teplá i studená. Teplá jsou skvělá s vařenými brambory, studená je s sebou můžete sbalit na piknik nebo jako svačinku do školy či do práce.

Budete na ně potřebovat:

1 balení Listového špenátu s česnekem a smetanou Dione 400 g

200 g slaniny

1 cibule

6 vajec

rostlinný olej

Formu na muffiny vyložte plátky slaniny. Na rozpáleném oleji zpěňte cibulku a přidejte špenát, který připravíte dle návodu na obalu. Do poloviny formy dejte špenát a nahoru rozklepněte vajíčko. Nakonec „muffiny“ dejte zapéct do trouby na 180 stupňů asi na půl hodiny.

Značka Dione nabízí kromě zeleninových směsí i různé polévkové a ovocné, se kterými bude každodenní příprava jídel zase o něco rychlejší a jednodušší. Vypeckované višně ráno můžete krátce povařit s ovesnými vločkami ve vodě nebo mléce, a máte dokonalou snídani za pár minut. V poledne zase vsypte směs zeleniny Minestrone do vroucí vody, povařte a máte tu nejrychlejší verzi italského národního pokrmu.

Orientační ceny výrobků:

Listový špenát s česnekem a smetanou Dione 400 g krabička – 25,90 Kč

Listový špenát řezaný Dione 400 g krabička – 19,90 Kč

Špenát protlak Dione 450 g krabička – 13,90 Kč

S kukuřicí Dione 350 g – 12,90 Kč

Višně odpeckované Dione Extra 450 g – 39,90 Kč

Minestrone Dione Extra 450 g – 34,90 Kč

Zdroj: iRodinka.cz