F.O.O.D. Červen

Červen 2016

Špenát čerstvý i mražený

Čím drobnější, tím lepší. Také těžko odoláváte špenátovým listům, jejichž sytá zeleň láká od pohledu? Přičichněte - a podlehnete docela.

Špenát je listová zelenina, která do Evropy dorazila nejspíš s křižáky nebo Araby a již v 17. století byla běžnou součástí našich zahrad. Je bohatý na vitamin C, draslík, karotenoidy, pověstné železo, kyselinu listovou, vápník a nezapomeňme na bílkoviny. Aby opravdu zvýšil naši vitalitu, měl by se na talíři objevovat často. Pracuje se s ním snadno, listy je třeba spařit, drobné lístky stačí natrhat a ihned použít. Dobrá zpráva je, že špenát si můžete doma snadno vypěstovat ze semen. Úrodu sklidíte až třikrát do roka, jen hlídejte, aby příliš nevyběhl, protože s velikostí přibývá hořkost. V mezičase zakoupíte nejchutnější čerstvě sklizené svazky na tržištích či přímo u pěstitelů, můžete sáhnout i po kvalitně zmraženém. 

Inspirativní recepty najdete na http://www.mojedione.cz/cs/varime-s-dione